Η Oracle σχεδιάζει να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Σαουδική Αραβία τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας το cloud αποτύπωμά της στο μεσανατολικό βασίλειο και δημιουργώντας την τρίτη δημόσια περιοχή cloud στο Ριάντ.

Η αυξημένη ζήτηση για υπολογιστικό νέφος έχει ωθήσει εταιρείες τεχνολογίας όπως η Oracle, η Microsoft, η Amazon και η Google της Alphabet να δημιουργήσουν κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο για να επιταχύνουν τη μεταφορά δεδομένων.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters, πίεσαν τεχνολογικούς κολοσσούς να επενδύσουν στην χώρα και να μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ προκειμένου να επωφεληθούν από τις κρατικές συμβάσεις.

Data Centers: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος

Επενδύσεις της Oracle στη Σαουδική Αραβία

«Ολοκληρώνουμε τα σχέδια για το άνοιγμα του κέντρου του Ριάντ. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με τους προμηθευτές μας προτού μπορέσουμε να ανακοινώσουμε την οριστική ημερομηνία», δήλωσε ο Νικ Ρεντσο, ανώτερος αντιπρόεδρος της Oracle, σε συνέντευξή του από το Ντουμπάι.

Ο Ρεντσο ανέφερε επίσης ότι η επένδυση θα γίνει σε βάθος αρκετών χρόνων χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι η Oracle θα επεκτείνει επίσης τη χωρητικότητα της κέντρου cloud της στη Τζέντα, το οποίο η εταιρεία εγκαινίασε το 2020.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε τις σχετικές ανακοινώσεις καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονταν στην σαουδαραβική πρωτεύουσα με την ευκαιρία διεξαγωγής μεγάλου τεχνολογικού συνεδρίου.

Αν και η Oracle υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό στον τομέα cloud computing, ήταν από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που άνοιξαν κέντρο δεδομένων στη Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης

Το Vision 2030

Το σαουδαραβικό βασίλειο έχει αφιερώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν οικονομικό μετασχηματισμό, γνωστό ως Vision 2030, υπό την ηγεσία του de facto ηγεμόνα του, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ωστόσο, η χώρα δυσκολεύτηκε να προσελκύσει τις απαιτούμενες άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), έναν από τους πυλώνες του Vision 2030, το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από την εξαγωγή πετρελαίου.

Οι FDI έφτασαν λίγο κάτω από τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, ένα κλάσμα του φιλόδοξου στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε για το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Τέλος, όπως αναφέρει το Reuters, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να «ενθαρρύνει» ξένες εταιρείες να δημιουργήσουν κεντρικά γραφεία στη χώρα διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τις κρατικές συμβάσεις και τους έδωσε προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να συμμορφωθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας