Έλλειμμα 1,76 τρισ. ρουβλίων (24,78 δισ. δολάρια) δημιούργησε στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας η πτώση των ενεργειακών εσόδων και η αύξηση των δαπανών τον Ιανουάριο, συνεπεία των στρατιωτικών δαπανών και των κυρώσεων.

Επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν 46,4% χαμηλότερα, στα 426 δισεκατομμύρια ρούβλια, τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ρωσία: Σε ισχύ οι νέες πετρελαϊκές κυρώσεις

Τα έσοδα εκτός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν 28% χαμηλότερα στα 981 δισεκατομμύρια ρούβλια, που αποδίδονται στις χαμηλότερες εγχώριες εισπράξεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Συνολικά, τα έσοδα του προϋπολογισμού για τον μήνα μειώθηκαν κατά 35,1%, ενώ οι δαπάνες ήταν 58,7% υψηλότερες τον Ιανουάριο του 2023, στα 3,12 τρισεκατομμύρια ρούβλια, περισσότερο από το 10% του προγράμματος δαπανών για ολόκληρο το έτος.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – πέρυσι ανήλθαν σε 11,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια – είναι βασική πηγή χρηματοδότησης του πολέμου για τη Ρωσία, που αναγκάστηκε να αρχίσει να πουλάει διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα για να καλύψει το έλλειμμα.

Κυρώσεις

Ενώ ορισμένοι ρώσοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov είχε δηλώσει προ καιρού ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023.

Ως συνέπεια των κυρώσεων, η Μόσχα αναγκάστηκε να πουλάει ενέργεια με μεγάλη έκπτωση και, παρόλο που ο προϋπολογισμός του 2023 βασίζεται στην τιμή των «Ουραλίων» στα 70,10 δολάρια το βαρέλι, η μέση τιμή για το κύριο μείγμα της Ρωσίας τον Ιανουάριο ήταν 49,48 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 42% τον Ιανουάριο του 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μελετά τρόπους για τη μετάβαση σε έναν εναλλακτικό δείκτη τιμών για φορολογικούς σκοπούς, καθώς η τιμή του πετρελαίου «Ουραλίων» γίνεται λιγότερο αντιπροσωπευτική των τιμών εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου.

Το έλλειμμα του Ιανουαρίου ανέρχεται ήδη στο 60% του σχεδίου ολόκληρου του έτους των 2,93 τρισεκατομμυρίων ρούβλια και οι αναλυτές αναμένουν ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί σε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες συνθήκες.

Οι κύριες πηγές κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ρωσίας είναι ο εγχώριος δανεισμός, τον οποίο ενίσχυσε απότομα το τελευταίο τρίμηνο του 2022, και το ταμείο συσσωρευμένων ενεργειακών εσόδων της.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο δήλωσε ότι το Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF) ανήλθε στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια, με 38,5 δισεκατομμύρια ρούβλια αξίας κινεζικών γουάν και χρυσού που δαπανήθηκαν τον Ιανουάριο για την κάλυψη του ελλείμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή