Οι περισσότερες από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν προχωρήσει σε αντικατάσταση του δυτικού εξοπλισμού που διέθεταν, των ανταλλακτικών και των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούσαν, με αντίστοιχά από την Κίνα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει έπειτα από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο το Ινστιτούτο Γκαϊντάρ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα Kommersant.

Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία – «Γκρεμίστηκαν» τα έσοδα από πετρέλαιο

Οι ρωσικές επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να στραφούν στην Κίνα, καθώς η εισαγωγή από την Δύση έχει καταστεί αδύνατη εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αυτή τη στιγμή αγοράζουν από την Κίνα εξοπλισμό το 67% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, ανταλλακτικά το 63% και εξαρτήματα το 54%. Την ίδια στιγμή το 39% των επιχειρήσεων επιλέγουν ρωσικό εξοπλισμό, το 46% ρωσικά ανταλλακτικά και το 54% ρωσικά εξαρτήματα.

Ωστόσο το 23% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι εξακολουθούν να αγοράζουν εξαρτήματα που βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων, αλλά όσον αφορά στον εξοπλισμό και τα ανταλλακτικά το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων δεν χρησιμοποίησε ποτέ εξαρτήματα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Μερικές επιχειρήσεις επίσης έπαψαν εντελώς να εισάγουν εμπορεύματα.

Το 2022 οι δημοσκοπήσεις του Ινστούτου Γκαϊντάρ κατέγραψαν ότι η μετάβαση στην χρήση κινεζικών προϊόντων αυτού του είδους ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, αλλά οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν τα ευρωπαϊκά προϊόντα του είδους αυτού ακόμη και αν οι τιμές τους ήταν πιο ψηλές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή