Τρόμο προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ενέργεια που εκλύθηκε από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι με τον αριθμό να ανεβαίνει συνεχώς.

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών, σημείωσε πως η ενέργεια που εκλύθηκε από τον σεισμό ήταν τεράστια και ισοδυναμούσε με 33 ατομικές βόμβες σαν αυτές που έπεσαν στη Χιροσίμα.

Πόσο θα «κοστίσει» ο σεισμός στην τουρκική οικονομία

Σεισμός – Τουρκία: Εκτοξεύεται ώρα με την ώρα το οικονομικό κόστος από τον εγκέλαδο

«Έχουμε στον ελληνικό στρατό λογισμικό και μηχανισμούς για να υπολογίζουμε την έκκληση ενέργειας σε οποιαδήποτε ακαριαία και βίαιη έκκληση ενέργειας. Η δόνηση έδωσε ενέργεια περίπου 500 μεγατόνων TNT, ή αλλιώς, περίπου, 33.000 βόμβες Χιροσίμα», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, «κάθε φορά που αυξάνεται κατά ένα το μέγεθος της μέτρησης της δόνησης, δηλαδή από 2 σε 3 και από 3 σε 4, η ενέργεια γίνεται περίπου 32 φορές μεγαλύτερη. Δηλαδή η ενέργεια πολλαπλασιάζεται με το 32», προσέθεσε και σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το εστιακό βάθος που σημειώθηκε ο σεισμός, καθώς ήταν στα 17 χλμ.

«Ήταν 17 χλμ. Μερικά χλμ. πιο πάνω να ήταν το εστιακό βάθος, δεν ξέρω αν θα είχε επιζήσει κανένας εκεί. Ευτυχώς δεν ήταν πιο ψηλά. Είναι σημαντικό όταν μιλάμε για σεισμούς να αναφέρουμε το εστιακό βάθος. Όσο περισσότερο στην επιφάνεια, τόσο περισσότερο αυτή η ενέργεια των μεγατόνων μετατρέπεται σε δόνηση».

«Η μεγαλύτερη δόνηση που είχαμε ήταν 9,5 Ρίχτερ και φτάνει σε γιγατόνους και πλέον έχουμε δισεκατομμύρια τόνους», συμπλήρωσε ο κ. Λιόλιος.

Οι σεισμοί στην Τουρκία είχαν ισχύ 550 ατομικών βομβών

Νέα ανάρτηση για τους σεισμούς στην Τουρκία έκανε καθηγητής σεισμολογίας δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν.

Ο καθηγητής με αναρτήσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα ανέφερε πως τα 7.4 Ρίχτερ ισοδυναμούν με την ισχύ που έχουν 130 ατομικές βόμβες!

Με νέα ανάρτηση όμως που έκανε την Τρίτη ο καθηγητής αναφέρει πως η ισχύς που είχαν τα  7,7 και τα 7,6 Ρίχτερ είναι πολλαπλάσια.

Συγκεκριμένα η ισχύς και των δύο σεισμών ισοδυναμεί με 550 ατομικές βόμβες.

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε την Τρίτη ένας Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους