Μετά από 7 χρόνια, η παραγωγή των αναψυκτικών της PepsiCo Hellas επιστρέφει στη χώρα μας με τη βολιώτικη βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ να αναλαμβάνει τη συσκευασία των κουτιών αλουμινίου με το brand ΗΒΗ.

«Προχωρούμε σε επενδύσεις της τάξης των 300-350 χιλ. ευρώ για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η συμφωνία αφορά τη συσκευασία 5 κωδικών (πορτοκαλάδα με και χωρίς ανθρακικό, λεμονάδα και σόδα με λεμόνι και χωρίς) με πρώτες ύλες που θα τις παραδίδει η PepsiCo» αναφέρει στον ΟΤ ο κος Μιχάλης Τσαούτος, γενικός διευθυντής της ΕΨΑ, η οποία το 2024 συμπληρώνει 100 χρόνια επιχειρηματικής δράσης.

PepsiCo Hellas: Επαναπατρίζει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ

Το συμβόλαιο μεταξύ PepsiCo Hellas και ΕΨΑ έχει διάρκεια 3 ετών, με τα πρώτα αναψυκτικά ΗΒΗ από το εργοστάσιο της βιομηχανίας στην Αγριά Βόλου να βγαίνουν στην αγορά τον προσεχή Μάιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Ο επιπλέον τζίρος από την εν λόγω συμφωνία δεν θα κάνει τη διαφορά για την επόμενη μέρα της ΕΨΑ επισημαίνει ο κος Τσαούτος, ωστόσο δεν παύει να είναι μια ενίσχυση.

Έφυγε το 2016

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2016 η πολυεθνική Pepsico ανακοίνωσε πως διακόπτει την παραγωγή αναψυκτικών στην Ελλάδα με το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της στα Οινόφυτα, ενώ ανέφερε ότι η ζήτηση θα καλύπτεται πλέον μέσω εισαγωγών από γειτονικές χώρες για λόγους που συνδέονται με τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της».

Ήταν το δεύτερο εργοστάσιο του πολυεθνικού γίγαντα που έκλεινε στη χώρα μας, καθώς το 2013 είχε σταματήσει και η παραγωγή της μονάδας εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι.

Ο ρόλος της NU Aqua και τα αναψυκτικά της Pepsico

Την ίδια ώρα, η «ομάδα Μπαμπάκου» ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επιστροφή της παραγωγής των αναψυκτικών της Pepsico στην Ελλάδα.

Η εταιρεία NU Aqua, πρόεδρος της οποίας είναι ο Δημήτρης Μπαμπάκος, είναι ο αποκλειστικός εμφιαλωτής της Pepsico στην Ελλάδα και σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία προχωρά στη δεύτερη φάση της επένδυσης στο ιστορικό εργοστάσιο του Λουτρακίου, που μετά από 10 χρόνια σιγής πέρσι ξαναπήρε μπρος, παράγοντας το εμφιαλωμένο νερό «Eonio Λουτράκι».

Ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται καθοδόν, με στόχο να ξεκινήσει η παραγωγή των αναψυκτικών – σε γυαλί και pet – κάπου στο τέλος του β’ εξαμήνου 2023.

Ωστόσο, η παράδοση της γραμμής του αλουμινένιου κουτιού δεν ήταν δυνατό να παραδοθεί εντός του 2023, τονίζεται στον ΟΤ από την NU Aqua εξ ου και η απόφαση της πολυεθνικής για τη συνεργασία με την ΕΨΑ.

Να σημειωθεί ότι εδώ και μια εξαετία η παραγωγή των αναψυκτικών της PepsiCo έχει μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες. Στο Λουτράκι θα επιστρέψουν γραμμές παραγωγής που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε Ρουμανία και Πολωνία.

Η δεύτερη φάση του έργου αποτιμάται σε 27 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και 4 υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής για αναψυκτικά.

Η αρχική επένδυση της N.U. Aqua, ύψους 10 εκατ. ευρώ, αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής.

Αύξηση τζίρου 15-20% το 2022 για την ΕΨΑ

Όσον αφορά τον τζίρο της ΕΨΑ για το 2022, ο κος Τσαούτος σημείωσε ότι ήταν μια καλή χρονιά, καθώς υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις της βολιώτικης βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 15-20%. Το μισό των αυξήσεων αφορούν ανατιμήσεις, ωστόσο καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 8-9% στους όγκους πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της ΕΨΑ για το 2021 ανήλθε σε 9,16 εκατ. ευρώ.

Εξάγει το 17-18% του τζίρου της

Τα προϊόντα της βιομηχανίας αναψυκτικών της Μαγνησίας έχουν παρουσία σε 36 χώρες με το ποσοστό εξαγωγών επί του τζίρου της να φθάνει στο 17-18% το 2022 από μόλις 3% μια δεκαετία πριν.

Κύριες αγορές είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, οι χώρες του Περσικού Κόλπου, το Κουβέιτ, ενώ στοίχημα αποτελεί και η αγορά της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έλαβε το χρίσμα για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ασιατικών Αγώνων του 2029.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις