Tην αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της Ευρώπης στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής σύνταξης των «Financial Times» στις ΗΠΑ και αναλυτής Πίτερ Σπίγκελ. Με βάση την ως τώρα εμπειρία και τη σαφή βελτίωση στη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού διεθνώς, ο βρετανός δημοσιογράφος πιστεύει ότι η ύφεση, αν τελικά ενσκήψει στην Ευρώπη το 2023, θα είναι ήπια και σύντομη – εξαιρεί ωστόσο την πατρίδα του λόγω Brexit.

Πίτερ Σπίγκελ στον ΟΤ – Κλειδί οι άμεσες ξένες επενδύσεις για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα

Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο

Ο Σπίγκελ θεωρεί ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ με αφορμή τον αμερικανικό προστατευτισμό δεν θα κλονίσουν την ενότητα της Δύσης στο Ουκρανικό. Οσο για το τέλος του πολέμου… αυτό δεν διαγράφεται στον ορίζοντα. Και αυτό επειδή διαπιστώνει ότι εσχάτως το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προτού συμβεί «κάτι σημαντικό επί του πεδίου». Ετσι εξηγούνται ίσως οι νέες αποστολές τεθωρακισμένων και άλλου οπλισμού από το ΝΑΤΟ στις ουκρανικές δυνάμεις. Ιδού τι δήλωσε ο Πίτερ Σπίγκελ:

Bλέπετε τον τερματισμό αυτού του πολέμου κάπου στον ορίζοντα;

«Οι περισσότεροι αμερικανοί αξιωματούχοι με τους οποίους έχω μιλήσει δεν έχουν ουσιαστικά καμία ιδέα για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, ενώ η πίεση στον Ζελένσκι για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει εξαφανιστεί τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες. Υπάρχουν κάποιοι στο Πεντάγωνο, κυρίως ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλι, που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάληψης προσπάθειας για τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων. Αλλά η κουβέντα αυτή έχει σβήσει τελείως την καινούργια χρονιά και δεν βλέπω να ξαναρχίζει σύντομα. Ολες οι ενδείξεις προοιωνίζονται μια μακρά, παρατεταμένη σύγκρουση. Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προτού συμβεί κάτι πιο αποφασιστικό στα πεδία των μαχών».

Υπάρχει ελπίδα να γλιτώσει η Ευρώπη την ύφεση το 2023;

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν εκπλαγεί, όπως άλλωστε και οι αναλυτές, με το πόσο ανθεκτική αποδείχθηκε η Ευρώπη μπροστά σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Πολλές περιοχές έχουν βοηθηθεί από έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπόρεσαν να βρουν εναλλακτικές πηγές για την προμήθεια φυσικού αερίου και επέβαλαν μέτρα για την αποθήκευση του εμπορεύματος αποτρέποντας έτσι την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στα ουράνια. Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει καλές πιθανότητες για να αποφύγει μια ύφεση – ή, αν τελικά προκύψει ύφεση, αυτή πιθανότατα θα είναι ήπια και σύντομη. Ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, μπορεί να πληγούν περισσότερο λόγω συγκεκριμένων προκλήσεων όπως το Brexit. Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένω μόνο μια ήπια ύφεση. Η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις βοήθησαν, αλλά η μεγάλη ελπίδα γι’ αυτό είναι ότι οι κραδασμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται, επιτρέποντας έτσι στον πληθωρισμό να αποκλιμακωθεί δίχως να χρειαστεί δραστικότερη σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς».

Ευρώπη και ΗΠΑ κινδυνεύουν να εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο. Κινδυνεύει η διαμάχη αυτή να κλονίσει την ενότητα της Δύσης;

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία στο να μπορούν να επιμερίζουν τις διαφορές τους. Ο μακροχρόνιος, παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για παράδειγμα, δεν εμπόδισε τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Ομοίως, δεν βλέπω την τρέχουσα διαμάχη για τις αμερικανικές πράσινες επιδοτήσεις να τραυματίζει τη συμμαχική ενότητα για την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δείξει ότι θέλουν να βρουν έναν συμβιβασμό και δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προώθησε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού με την πρόθεση να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη. Οι εντάσεις που προκλήθηκαν είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ακούσια συνέπεια. Ασφαλώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο νόμος απομακρύνει σημαντικές επενδύσεις από την Ευρώπη για να τις κατευθύνει στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου η ΕΕ ίσως αισθανθεί την ανάγκη να δράσει πιο γρήγορα και επιθετικά, κλιμακώνοντας μια ήδη τεταμένη κατάσταση».

Πηγή ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Ο Πίτερ Σπίγκελ είναι διευθυντής σύνταξης των «Financial Times» στις ΗΠΑ. Aπό το 2010 έως το 2016 διετέλεσε επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Eχει συνεργαστεί επίσης με τους «Los Angeles Times», το «Forbes» και τη «Wall Street Journal».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus