
Στην πολύκροτη υπόθεση του ξενοδοχείου «Coco–mat Athens B.C.» στην Ακρόπολη είναι στραμμένα εδώ και λίγα 24ώρα όλα τα βλέμματα της αγοράς. Και αυτό σε έξι 24ώρα από σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το ΣτΕ προς τον Δήμο Αθηναίων για να προχωρήσει στην κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων αλλά και του δώματος του κτηρίου στην οδό Φαλήρου 5. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς τα «στοιχήματα» δίνουν και παίρνουν εάν τελικά οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα εφαρμόσουν την απόφαση για το ύψος των κτηρίων στη σκιά του Ιερού Βράχου.
Απάντηση – «βόμβα» Ευμορφίδη για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη
Πως όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; Τι μεσολάβησε και ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης; Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκινούν στο όχι και τόσο μακρινό 2015. Όταν η επιχείρηση Μπλέ Κέδρος των αδελφών Ευμορφίδη, ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων Coco-mat, εντοπίζει και αγοράζει το οικόπεδο στην περιοχή Μακρυγιάννη, με σκοπό να δημιουργήσει μια υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα. Σχεδόν αμέσως καταθέτει αίτηση στην Πολεοδομία Αθηνών για την έκδοση άδειας ανέγερσης ξενοδοχείου ύψους 33 μέτρων, με βάση τον τότε ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό (ΝΟΚ). Ένα χρόνο αργότερα (2016) εκδίδεται η άδεια για την ανέγερση νέου δεκαώροφου κτιρίου – ξενοδοχείου και αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Η πρώτη προσφυγή
Τον Μάιο του 2017 και ενώ το έργο βρίσκεται στα μπετά (στον 3ο όροφο) οι εργασίες σταματάνε, μετά από προσφυγή κατοίκου της περιοχής κατά του έργου και την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών Το τελευταίο αναστέλλει κάθε οικοδομική δραστηριότητα μέχρι να κριθεί το θέμα. Ένα χρόνο μετά (2018), το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απορρίπτει την προσφυγή και δίνει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του έργου.
Είχε προηγηθεί, έναν χρόνο νωρίτερα, και το Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων της Περιφέρειας Αττικής που είχε ομοίως κρίνει νόμιμο και σύμφωνο με τον ΝΟΚ το ύψος του κτηρίου. Το 2019 και ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του κτηρίου και το ξενοδοχείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει, κάτοικοι της διπλανής πολυκατοικίας φέρνουν με διαδικασίες εξπρές το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μαζί με ακόμη μια τουριστική επένδυση που δρομολογούσε άλλη εταιρεία, στην οδό Μισαραλιώτου στην ίδια περιοχή.
Συγκεκριμένα, μέσω της κίνησης πολιτών «Ακρόπολη-Μακρυγιάννη SOS» αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) άσκησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (με την με αρ. κατ. 943/2019) αίτηση ακύρωσης κατά όλων των αδειών του κτιρίου (αρχικής και αναθεώρησης, καθώς και των αντίστοιχων εγκρίσεων δόμησης).
Λίγους μήνες μετά, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της αρχικής αδείας του κτηρίου που είχε αιτηθεί η εταιρεία (η αναθεώρηση αφορούσαν αλλαγές αλλαγών στις όψεις και εσωτερικές διαρρυθμίσεις) απέρριψε όμως ως εκπρόθεσμη και δεν εξέτασε την αίτηση των κατοίκων κατά της αρχικής άδειας δόμησης του 2017. Στο μεταξύ, το ξενοδοχείο ήδη από τον Μάιο 2019 υποδέχεται επισκέπτες.

Πάρτι στα… social media
Στο μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται κανονικό… πάρτι. Τα πληκτρολόγια έχουν πάρει φωτιά και τα σχόλια δίνουν και παίρνουν, του στυλ το «10όροφο που έκρυψε την Ακρόπολη…» και πολλά ακόμη. Αναφορές φυσικά υπάρχουν και στον τύπο, ο οποίος ακολουθεί και ασχολείται με το θέμα, δίνοντας ακόμη περισσότερη δημοσιότητα στο θέμα. Η δημόσια συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά, και όλοι πλέον μιλάνε για το ύψος του επίμαχου κτηρίου και πως αυτό κρύβει τον Ιερό Βράχο ενώ έφτασε να γίνει θέμα και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης κατά το παρελθόν. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπό το βάρος των αντιδράσεων προχώρησε στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για έναν χρόνο -που παρατάθηκε- όσον αφορά κτίρια ύψους άνω των 17,5 μέτρων στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι.
Η προστασία της Ακρόπολης
Και ερχόμαστε στον Ιούλιο του 2020, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίζει την μείωση του ύψους του κτιρίου για λόγους προστασίας της Ακρόπολης. Μια απόφαση που φαίνεται να αποτελεί τη «θρυαλλίδα» για τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Το 2021, οι κάτοικοι της περιοχής καταθέτουν αίτηση για τη συμμόρφωση της διοίκησης με την απόφαση ΣτΕ του 2019 που συζητήθηκε στο αρμόδιο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του δικαστηρίου στις 23 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια, ζήτησαν από την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων να ανακαλέσει την άδεια και την έγκριση δόμησης.

Η εντολή στον Δήμο Αθηναίων για κατεδάφιση…
Τον Μάρτιο του 2022, 6 χρόνια μετά την έκδοση της άδειας οικοδομής του ξενοδοχείου, εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει νέες άδειες μόνο μέχρι τα 21 μέτρα στην περιοχή.
Και φθάνουμε στα τέλη Νοεμβρίου του 2022, όπου έρχεται το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ να ανατρέψει τα πάντα… Μετά από προσφυγή των ίδιων κατοίκων, κρίνει ότι αν και η Ολομέλεια δεν ακύρωσε την αρχική άδεια οικοδομής του κτηρίου, ο Δήμος Αθηναίων που την εξέδωσε, οφείλει να την ανακαλέσει και του δίνει προθεσμία τριών μηνών για να προχωρήσει στην κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου.

… κατά τα πρόστιμα
Το Συμβούλιο καλεί μάλιστα την Πολεοδομία να δρα κατασταλτικά και να ανακαλεί άδειες κτιρίων, ανεξαρτήτως του χρόνου που παρήλθε από τη χορήγησή της και ασχέτως προς την εν τω μεταξύ δημιουργηθείσα πραγματική κατάσταση, εάν το ΚΑΣ και συνακόλουθα ο Υπουργός Πολιτισμού κρίνουν ότι βλάπτεται το μνημείο της Ακρόπολης.
Στις αρχές Δεκεμβρίου και σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Πολεοδομία Αθηνών επιβάλλει δυο βαριά πρόστιμα στην εταιρεία: ένα ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου και ένα δεύτερο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για τη διατήρησή τους. Το τελευταίο, μάλιστα, προβλέπεται να επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.


Latest News

Mega deal στις κατασκευές: Στα χέρια της Intrakat η Άκτωρ
Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα σύμφωνα με πληροφορίες

Ευρωπαϊκός Κανονισμός υποχρέωσε το «δεξί χέρι» του Σαββίδη να φύγει από το ΔΣ του ΟΛΘ
Η αποχώρηση του Αρτούρ Νταβιντιάν από το ΔΣ του ΟΛΘ ήταν αποτέλεσμα υποχρεωτικής συμμόρφωσης με Ευρωπαϊκό Κανονισμός στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Στο «σφυρί» το μυθικό κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά στην Αργολίδα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να βγει στο «σφυρί» το μεγάλο κτήμα με συγκρότημα κατοικιών στη θέση Σκάλωμα στο Μετόχι Αργολίδας

Εκτακτη Γ.Σ. στην Μπλε Κέδρος - Στην ατζέντα η αλλαγή χρήσης κεφαλαίων από την ΑΜΚ
Αναλυτικά τα θέματα στην ημερήσια διάταξη

Γιατί κατρακυλά η μετοχή της Deutsche Bank - Η σχέση με την Credit Suisse
Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα AT1 της γερμανικής τράπεζας

Στην εγχώρια παραγωγή επενδύει η Lidl Ελλάς - Το 60% του τζίρου προέρχεται από ελληνικά προϊόντα
Συνεργάζεται με περισσότερους από 400 Έλληνες προμηθευτές προϊόντων

Στήριξη ΒΕΑ στην πράσινη ανάπτυξη των επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης
Tο έργο “EcoFashionEU - Promoting the Sustainability of small and medium textile and fashion manufacturers” είναι προϋπολογισμού 109.374,33 ευρώ

Πέθανε ο Γιώργος Συγγελίδης, ιδρυτής του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου
Ο Γιώργος Συγγελίδης υπήρξε ένας δαιμόνιος και άοκνος επιχειρηματίας

Το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize
Συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+) της ελληνικής εταιρείας SafeSize

HP Hellas: «Επίθεση» στην ελληνική αγορά με e-shop και προσεχώς φυσικό κατάστημα
Δικό της κατάστημα και e-shop στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας - Συνεργασία με ελληνική startup