Η βουτιά 46% στις τιμές του φυσικού αερίου φέτος προκαλεί αναταραχές στην αμερικανική βιομηχανία εξόρυξης που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει καταστεί ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αξιοποιώντας την επανάσταση που επέφερε η τεχνική του fracking (υδραυλική σύνθλιψη σχιστολιθικών πετρωμάτων).

Η ανατροπή αυτή απειλεί να επιβραδύνει τις γεωτρήσεις αερίου αλλά και τη σύναψη νέων συμφωνιών, κάτι που θεωρείτο αδιανόητο πριν από έξι μήνες, όταν η παγκόσμια ζήτηση για LNG είχε εκτιναχθεί στα ύψη.

Φυσικό αέριο: Από τους αγωγούς TAP και IGB θα εφοδιάζεται και η Σερβία

Οι αναλυτές περιορίζουν τις προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου φέτος, καθώς και για την παραγωγή και τα κέρδη των εταιρειών εξόρυξης. Η πτώση των τιμών έχει επίσης δημιουργήσει ένα δυσμενές περιβάλλον όσον αφορά στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές που ήταν σε εξέλιξη στον ενεργειακό κλάδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα δεδομένα ανατράπηκαν άρδην, από την περίοδο που η Ρωσία είχε μειώσει τις ροές φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη και το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο των εξελίχτηκε σε ένα περιζήτητο εμπόρευμα. Ο αριθμός των ενεργών γεωτρήσεων φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 48% και συνολικά ανήλθαν σε 157 το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας υπηρεσιών πετρελαιοειδών Baker Hughes.

Περιορισμός στις εξέδρες γεώτρησης

Οι αναλυτές, σήμερα, εκτιμούν ότι οι εξέδρες γεώτρησης φυσικού αερίου θα περιοριστούν από αυτόν τον μήνα. Δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών – η Liberty Energy και η Helmerich & Payne – προειδοποίησαν πρόσφατα ότι μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους καθώς οι χειριστές αποσύρονται σε περιοχές εξόρυξης φυσικού αερίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν την Τετάρτη στα 2,42 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) εν μέσω θερμότερων καιρικών συνθηκών και παρατεταμένης διακοπής εξαγωγής LNG, από 9 δολάρια ανά mmBtu που ήταν τον Αύγουστο του 2022. Υπενθυμίζεται πως την περσινή χρονιά, η τιμή διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 5,46 δολάρια / mmBtu, που ήταν η υψηλότερη στην τελευταία δεκαετία.

Οι μελλοντικές προοπτικές

Οι μελλοντικές προοπτικές αναμένεται να είναι ανάλογες. Οι τιμές θα παραμείνουν περίπου στα 2,50 δολάρια ανά mmBtu αυτό το καλοκαίρι, χαμηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 3,50 δολάρια ανά mmBtu, όπως προβλέπει η εταιρεία ενεργειακής τεχνολογίας Enverus.

Η Enverus εκτιμά ότι η δραστηριότητα γεωτρήσεων στην περιοχή εξόρυξης φυσικού αερίου Haynesville θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 8% ώστε να αποτραπεί η αποθήκευση να υπερβεί το όριο των 4,3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf).

«Εάν δεν δούμε μείωση της δραστηριότητας στο Haynesville, θα καταρρεύσουμε» δήλωσε ο Jonathan Snyder, αντιπρόεδρος της Enverus, αναφερόμενος στον μέγιστο αποθηκευτικό χώρο των 4,3 tcf στις ΗΠΑ.

Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου έχει επιβραδύνει τη σύναψη συμφωνιών και απειλεί ορισμένες προτεινόμενες εξαγορές που δεν έχουν κλείσει, δήλωσε από τη μεριά του ο Andrew Dittmar, ο οποίος παρακολουθεί τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές της Enverus.

Οι τιμές θα πρέπει να αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάρρευση των γεωτρήσεων και στη σύναψη συμφωνιών. Το αέριο που παραδόθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 διαπραγματεύεται πάνω από 4 $ ανά mmBtu, πολύ πάνω από την τιμή στην οποία διαπραγματεύονταν τα συμβόλαια αυτά τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή