Στην Κίνα φαίνεται πως περνά η σκυτάλη της κατάρριψης αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, με το Πεκίνο να εμφανίζεται έτοιμο – σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται την τοπική εφημερίδα The Paper – να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά ενός αντικειμένου που εντοπίστηκε να πετά πάνω από τη θάλασσα κοντά στην πόλη-λιμάνι Τσινγκτάο, στην Κίτρινη Θάλασσα.

Σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος που επικαλείται το δημοσίευμα, οι ψαράδες στην περιοχή έχουν ενημερωθεί να είναι προσεκτικοί εν όψει της κατάρριψης του αντικειμένου.

ΗΠΑ: Ένα αερόπλοιο ηλεκτρίζει τις σχέσεις με την Κίνα – Αναβολή της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο

Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, η κατάρριψη ενός αντικειμένου που ίπτατο περίπου 12 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα ανοικτά της Αλάσκας. Οι αρχές των ΗΠΑ δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το τι είδους αντικείμενο ήταν, αναφέροντας μόνο ότι είχε περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, ενώ δεν έμοιαζε με το κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε πάνω από τον Ατλαντικό στις 4 Φεβρουαρίου.

Το «μπαλόνι»

Το εν λόγω αερόστατο, ή «μπαλόνι», καταρρίφθηκε από μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού αφού διέσχισε τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες με κατεύθυνση από τις δυτικές προς τις ανατολικές ακτές.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι επρόκειτο για κινεζικό όργανο κατασκοπείας, με την Κίνα να απαντά ότι το αερόστατο έφερε μετεωρολογικό και άλλου είδους επιστημονικό εξοπλισμό και εξετράπη της πορείας του λόγω των ανέμων.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το μπαλόνι ελεγχόταν από τον κινεζικό στρατό και ότι αποτελούσε μέρος ενός «στόλου» που έχει στείλει το Πεκίνο σε περισσότερες από 40 χώρες, σε πέντε ηπείρους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κατασκευαστής του μπαλονιού έχει άμεση σχέση με τον κινεζικό στρατό», σχολίασε ο ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν ακόμη να περισυλλέξουν τα συντρίμμια του μπαλονιού από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στια ακτές της Νότιας Καρολίνας. Το FBI ανέφερε ότι έχει ανασύρει πολύ περιορισμένα φυσικά στοιχεία από το μπαλόνι και δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει τις δυνατότητές του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, είπαν ότι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του «ωφέλιμου φορτίου» του μπαλονιού, όπου πιθανότατα βρίσκονταν τα ηλεκτρονικά εργαλεία του. Μεγάλο μέρος των αποδείξεων παραμένει ακόμη στη θάλασσα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού κατασκευάστηκαν ορισμένα από τα εξαρτήματα του μπαλονιού, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα