Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα αποχωρήσει -όπως είναι προγραμματισμένο- από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του. Στη δήλωση αυτή προέβη εκπρόσωπος της συμμαχίας, μετά από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι υπάρχουν σκέψεις για παραμονή του.

«Η θητεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε τρεις φορές και έχει υπηρετήσει συνολικά για σχεδόν εννέα χρόνια. Λήγει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει άλλη παράταση της θητείας του», δήλωσε αργά το Σάββατο η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

Νωρίτερα, η Welt am Sonntag ανέφερε ότι η θητεία του Στόλτενμπεργκ επρόκειτο να παραταθεί ξανά, στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να διατηρήσει τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη πέρυσι η θητεία του είχε παραταθεί.

Ο Στόλτενμπεργκ είναι οικονομολόγος και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Νορβηγίας το διάστημα 2000/01 και την περίοδο 2005/13 πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ την επόμενη χρονιά. Έχει επίσης υπάρξει υπουργός Οικονομικών και υπουργός Ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt, οι χώρες-μέλη της συμμαχίας ήθελαν να δώσουν στον Στόλτενμπεργκ την ευκαιρία να προεδρεύσει της συνόδου κορυφής για την 75η επέτειο του οργανισμού στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 2024. Θα έχει επίσης την ευκαιρία να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς η θητεία του Ντέιβιντ Μάλπας λήγει την ίδια περίπου περίοδο.

Επί της παρούσης δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το ποιος θα τον διαδεχθεί, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας να είναι μεταξύ των υποψηφίων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα