Σημάδια έντονης επιβράδυνσης στα τέλη του 2022 παρουσιάζει η διεθνής οικονομική δραστηριότητα, παραμένοντας ωστόσο θετική στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Αυτό προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Attica Bank για τον Ιανουάριο 2023, με τίτλο «Παράλληλη επιβράδυνση σε οικονομική δραστηριότητα και πληθωρισμό», σύμφωνα με την οποία στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και στην Κίνα εκτιμάται σε περίπου 1,0%, 1,9% και 2,9%, αντίστοιχα.

Eurostat: Γλίτωσε στην κόψη την ύφεση η Ευρωζώνη – Οριακή άνοδος του ΑΕΠ

Υποχωρεί ο πληθωρισμός, πραμένουν οι αβεβαιότητες

Ο ρυθμός πληθωρισμού παρουσιάζει επίσης επιβράδυνση, ωστόσο παραμένει υψηλός, ενώ δεν περιορίζεται πλέον στα ενεργειακά αγαθά.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες κινούνται ήδη ηπιότερα υπό την επίδραση της σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, ωστόσο αβεβαιότητα προκαλούν ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και οι πιέσεις για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των πλέον ευάλωτων στην τρέχουσα οικονομική κρίση του «κόστους ζωής».

Ειδικότερα, τα συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•       Το οικονομικό κλίμα συνέχισε να ανακάμπτει στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, με βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών, με εξαίρεση στις Κατασκευές. Μικρή υστέρηση εμφανίζει ο παγκόσμιος δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών.

•       Οι διεθνείς τιμές ενεργειακών αγαθών έδειξαν μεικτή εικόνα τον Ιανουάριο, με μικρή άνοδο στο πετρέλαιο αλλά μεγάλη πτώση στο φυσικό αέριο. Οι τιμές σε τρόφιμα παρέμειναν σταθερές ενώ τα βασικά μέταλλα κατέγραψαν ανάκαμψη. Το ευρώ συνέχισε για τρίτο μήνα να ανακτά μέρος των απωλειών του έναντι του δολαρίου τον Ιανουάριο. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές κατέγραψαν σημαντική περαιτέρω άνοδο.

•       Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της ΕΚΤ και της FED, συνέχισαν τις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιανουάριο προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες κοντά στον στόχο πληθωρισμού και να επανέλθει η σταθερότητα των τιμών. Το κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε περαιτέρω στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, κυρίως για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και λιγότερο για το δημόσιο.

•       Μεταξύ των προκλήσεων, ξεχωρίζουν η ανάγκη συντονισμού μεταξύ σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής και στοχευμένων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, ο κίνδυνος η επιβράδυνση της οικονομίας να αποκτήσει διάρκεια καθώς και η ενεργειακή κρίση να αποκτήσει νέα ένταση προς τα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή