Σήμα προς τις αγορές απέστειλε σήμερα Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά στόματος της επικεφαλής της, δηλώνοντας ότι μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα.

Από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Διακυβέρνησης στο Ντουμπάι, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αιτιολόγησε την προτροπή αυτή, εστιάζοντας σε δύο βασικά σημεία, το ένα ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να διαφεύγουν της οικονομικής ύφεσης και το άλλο είναι η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά τους περιορισμούς για την πανδημία.

Γκεοργκίεβα-ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει το 2024

«Υπάρχουν καλοί λόγοι για να είναι οι αγορές περισσότερο αισιόδοξες, διότι αυτό που εντέλει διακρίνουν είναι ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται να αποφεύγει την ύφεση, επίσης βλέπουν την κινεζική οικονομία να επανεκκινεί και του Κινέζους καταναλωτές να σπεύδουν να ξοδέψουν τα χρήματα που αποταμίευσαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns», ανέφερε.

Αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, η Βουλγάρα οικονομολόγος ήταν αινιγματική καθώς όπως είπε είναι «λιγότερες κακές, δεν είναι καλές». Άλλωστε το ΔΝΤ στις δικές του προβλέψεις κάνει λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, εκφράζοντας συγχρόνως ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ίδια, η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί παρά τα θετικά μηνύματα που στέλνουν οι αγορές εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας και τα αναπάντεχα ικανοποιητικά αποτελέσματα από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Ερωτηθείσα για το αν αναμένει περισσότερο σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες, απάντησε θετικά για το 2023, ωστόσο δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις για το 2024.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξήρε τις χώρες του Περσικού Κόλπου επειδή επιδιώκουν ανελλιπώς να προβούν σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων θέλοντας να επιτύχουν διαφοροποίηση των πηγών από τις οποίες δημιουργούν έσοδα, για παράδειγμα υιοθετώντας νέους φόρους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φιλοξενήσουν το επόμενο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή COP28 τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο διορισμός του απεσταλμένου των ΗΑΕ για το κλίμα ως πρόεδρος του COP28, ο οποίος όμως είναι συγχρόνως και επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους ακτιβιστές οι οποίοι ενίστανται υποστηρίζοντας ότι η πιο μεγάλη βιομηχανία της χώρας υποθάλπει την παγκόσμια ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή.

Σε ερώτηση για αυτές τις επικρίσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: «Η προσοχή μας στρέφεται σε τι χρειάζεται να γίνει και πώς μπορούμε να το επιτύχουμε όλοι μαζί. Μιλάμε για μια προσέγγιση δίχως αποκλεισμούς για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Η προσέγγιση αυτή σημαίνει τη βοήθεια όλων των διαθέσιμων χεριών. Αν αποτύχουμε για άλλη μια φορά να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, τότε θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή