Το δρόμο της πράσινης μετάβασης με τρόπο που να θωρακίζεται και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δείχνουν δύο μεγάλα έργα της ΔΕΗ.

Το πρώτο είναι η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» και το δεύτερο είναι η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στα ορυχεία της Πτολεμαϊδας.

Πτολεμαϊδα 5

Τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 660 MW με καύσιμο τον λιγνίτη επισκέφτηκε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μονάδα βρίσκεται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας και σύντομα θα ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία.

Στην «Πτολεμαϊδα 5» τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κατασκεύασε το εργοστάσιο, Γιώργος Περιστέρης.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού περιηγήθηκε από τον κ. Στάσση και στελέχη της ΔΕΗ στη μονάδα τόνισε ότι «η επίσκεψη μου συνδέεται με ένα σημαντικό έργο ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα. Ένα έργο που αφήνει σημαντική προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα συμβατό με τη στρατηγική μας καθώς εξασφαλίζει στη χώρα ενεργειακή ασφάλεια και κάνει ότι δυνατόν μπορεί, χάρη στην τεχνολογία, για να αφήσει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χρειάζεται λιγότερο λιγνίτη και εκπέμπει λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα».

Στρατηγική εφεδρεία

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η «Πτολεμαϊδα 5» στο μέλλον θα αποτελεί μονάδα στρατηγικής εφεδρείας.

Η συγκεκριμένη μονάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, κλείνει τα 70 χρόνια της παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό

Ο πρωθυπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας: «Η στρατηγική της πράσινης ενεργειακής μετάβασης είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Και η ΔΕΗ κάνει τη δική της μετάβαση κατασκευάζοντας το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε στην πορεία της μετάβασης και την ενεργειακή επάρκεια στα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Ο Σκρέκας

Από τις εγκαταστάσεις της Πτολεμαϊδας 5 ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστά ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μονάδας έναντι άλλων υφιστάμενων και παλαιότερων λιγνιτικών εργοστασίων:

· Για την παραγωγή 1 MWh ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται η καύση 1,5 τόνου λιγνίτη, ενώ οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες καίνε 2,2 τόνους.

· Το κόστος καυσίμου είναι στα 30 ευρώ/MWh έναντι 45 ευρώ/MWh των υφιστάμενων μονάδων.

· Το κόστος CO2 είναι στα 90 ευρώ/τόνος όταν στις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες είναι στα 120 ευρώ/τόνος.

· Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 120 – 130 ευρώ/MWh ενώ στις υφιστάμενες λιγντικές μονάδες ανέρχεται στα 170 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η Πτολεμαϊδα 5 μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμη και τις μονάδες φυσικού αερίου

Ο Στάσσης

Από τη μεριά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι «η καθαρή ενέργεια είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΔΕΗ. Ωστόσο η χώρα μας έχει ανάγκη και την ενεργειακή επάρκεια. Η Πτολεμαϊδα 5 αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο της ενεργειακής ασφάλειας».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, επισήμανε ότι «η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει η καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος» και επιπλέον μιλώντας για τη μετάβαση της εταιρείας είπε ότι στην Πτολεμαϊδα η εταιρεία κατασκευάζει το μεγαλύτεροι φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η συνολική ισχύς θα είναι στα 200 MW, ενώ το πρώτο τμήμα ισχύος 50 MW βαίνει προς ολοκλήρωση.

Ο Περιστέρης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης παίρνοντας τον λόγο είπε: «Η σημερινή ημέρα είναι για εμάς μια ημέρα υπερηφάνειας, που βρίσκεστε όλοι εδώ να δείτε τη μονάδα που φτιάξαμε μαζί με τη ΔΕΗ».

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες για την κατασκευή της μονάδας: «Ανταποκρίθηκαν όλοι μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Να ευχαριστήσουμε την τοπική κοινωνία η οποία αγκάλιασε το έργο, την εταιρεία μας και τους εργαζομένους. Και να ευχαριστήσουμε βεβαίως και τη ΔΕΗ με την οποία είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μίλησε για τις δυσκολίες του έργου: «Δεν μετανιώσαμε όταν στα πολύ δύσκολα χρόνια της ΔΕΗ συνδέσαμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Διότι πραγματικά αυτό που κάναμε είναι ένα έργο πολύ σημαντικό».

Ο ίδιος μίλησε και για την αναγκαιότητας της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας: «Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας αυτό που είχαμε πει και στην υπογραφή της σύμβασης για την μονάδα, προς θεού δεν πρέπει να αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας. Ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ο λιγνίτης όντως έχει ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές ενέργειας, αλλά με σταδιακή μείωση του φυσικού αερίου και αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μπορούμε να κρατήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι η Ελλάδα μια ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα, ακόμη και εξαγωγέας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια