Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Τουρκίας με το άνοιγμα των συναλλαγών μετά την εβδομαδιαία αναστολή λόγω του καταστροφικού σεισμού, καθώς η κυβέρνηση παρείχε γενναία στήριξη διοχετεύοντας δισεκατομμύρια λίρες από κρατικές τράπεζες προκειμένου να στηριχτούν οι μετοχές μετά τις απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε άνοδο 5,9%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες που σημειώθηκαν μετά τον σεισμό.

Τουρκία: Εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης

«Τα μέτρα πιθανότατα θα βοηθήσουν τουλάχιστον στην εξισορρόπηση ή στον περιορισμό των απωλειών στην αγορά», δήλωσε ο Burak Cetinceker, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στο Strateji Portfoy. «Οι πρώτες μέρες είναι κατάλληλες για το βηρύλλιο που εξακολουθεί να είναι πτητικό», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο Bloomberg.

Στήριξη πριν το άνοιγμα της αγοράς

Το ράλι στο χρηματιστήριο ακολούθησε την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα υποστηρίξει τις μετοχές με έναν νέο εσωτερικό κανονισμό. Οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν φορολογικές απαλλαγές και ευκολότερους κανόνες για επαναγορές ιδίων μετοχών.

Το Χρηματιστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει ακυρώσεις εντολών, επιδείνωση των τιμών και μείωση της ρευστότητας.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς του χρηματιστηρίου συνέστησε στις χρηματιστηριακές εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη την εμπιστοσύνη του κοινού σχετικά με τα επιτόκια που δίνουν σε λογαριασμούς μόχλευσης, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις απαιτήσεις.

Οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν τις συναλλαγές στις 8 Φεβρουαρίου και ακύρωσαν τις συναλλαγές που έγιναν εκείνη την ημέρα, μετά τους σεισμούς που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα 10 πόλεων στην Τουρκία. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index, ο οποίος ήταν ήδη η αγορά μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, βυθίστηκε σχεδόν 10% τις δύο ημέρες που παρέμεινε ανοιχτός μετά τον σεισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή