Μετά τον θρήνο για τις χιλιάδες νεκρούς και τις ισοπεδωμένες πόλεις στην Τουρκία, έρχεται η απόγνωση, η οργή και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα εκατοντάδων χιλιάδων πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο πολιτών αλλά και της Αντιπολίτευσης σχετικά με την ολιγωρία που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός τις πρώτες ώρες της τραγωδίας αλλά και την έλλειψη συντονισμού, προχωρά σε εξαγγελίες με άρωμα εκλογών, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι δεν αφήνει στην τύχη τους τους πληγέντες από τους σεισμούς.

Ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο δεν έκανε καμία αναφορά στον χρόνο των εκλογών – παρά το γεγονός ότι τα σενάρια για μετάθεσή τους φουντώνουν – αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της λαβωμένης Τουρκίας προχωρώντας σε εξαγγελίες για την ανακούφιση όσων κατάφεραν να επιβιώσουν στις κατεστραμμένες περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Οι υποσχέσεις Ερντογάν

Ο Ερντογάν τόνισε πως η ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με την κατασκευή 30.000 σπιτιών.

«Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε να χάσουμε ούτε λεπτό και θα ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής αμέσως», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Ο στόχος μας είναι  να ολοκληρωθεί η κατασκευή υψηλής ποιότητας και αφαλών κτιρίων σε έναν χρόνο για εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε όλες τις πληγείσες περιοχές».

Ακόμα έταξε οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες. «Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους οικονομικά και ηθικά του πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό υποσχέθηκε 100.000 λίρες σε όσους έχασαν τους συγγενείς τους στον σεισμό, αλλά και πρόσθετη βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες.

Επίσης υποσχέθηκε φοροελφρύνσεις, στήριξη στους αγρότες και στις επιχειρήσεις των πληγέντων περιοχών.

Τι θα γίνει με τις εκλογές

Ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα μετά την πρωτοφανή τραγωδία στην Τουρκία. «Είναι ώρα να γιατρέψουμε πληγές, να απαλύνουμε τον πόνο και να ξαναφτιάξουμε ότι έχει καταστραφεί», σημείωσε .

Ένα άλλο ζήτημα που έρχεται αναγκαστικά στο προσκήνιο είναι εάν θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μάϊου ή θα μετατεθούν σε μία άλλη ημερομηνία.

Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα για το θέμα, θέλοντας να δείξουν ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ανακούφιση των πληγέντων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Anadolu ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή παλεύουμε να σώσουμε ζωές από τα ερείπια. Θεωρούμε μεγάλο λάθος να μιλάμε για τις εκλογές».

Πάντως ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, ανέφερε  πως «δεν θα σας δώσουμε ούτε μια ημέρα. Μην φοβάστε τις εκλογές. Ή μάλλον να φοβάστε, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» είπε.

Η Αντιπολίτευση έχει βάλει στο στόχαστρο τον τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, ειδικά τις πρώτες ώρες της τραγωδίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα