Τις συμβάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση των υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου υπέγραψαν σήμερα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables Αλέξης Αλεξίου και ο Senior Vice President Projects Business του Ομίλου Prysmian, Detlev Waimann.

Cenergy Holdings: Ρεκόρ πωλήσεων με +36% στο τρίτο τρίμηνο

Διασύνδεση με Σαντορίνη και Λαύριο

Στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας φάσης του μεγάλου ενεργειακού έργου συνολικού προϋπολογισμού 524 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ θα διασυνδέσει τα τρία νησιά με τη Σαντορίνη και το Λαύριο έως το 2025, ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση των Κυκλάδων στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης.

Η σύναψη των συμβάσεων ύψους 345 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μετά την έγκρισή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0, που συγχρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο με 106,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων συγχρηματοδοτείται επίσης με 265 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκ των οποίων τα 108 εκατ. ευρώ αφορούν σε κεφάλαια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Μια νέα αξιόπιστη διαδρομή»

Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, με τη λειτουργία του έργου αυτού, που βρίσκεται στον πυρήνα του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, θα δημιουργηθεί μία νέα αξιόπιστη διαδρομή για την ενεργειακή τροφοδότηση των Κυκλάδων και θα θωρακιστεί η ηλεκτροδότηση του νησιωτικού συμπλέγματος, ακόμη και σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης.

Ανάλογα οφέλη θα αποκομίσουν τέσσερα ακόμη έμμεσα διασυνδεόμενα νησιά (Ίος, Κίμωλος, Σίφνος και Κύθνος), ενώ λόγω της σταδιακής απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στο σύνολο των Κυκλάδων έως και κατά 200 χιλ. τόνους σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο ηλεκτρικός χώρος για την ανάπτυξη ΑΠΕ θα υπερβεί τα 600 MW.

Ενεργειακή ασφάλεια

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Με τη συμβασιοποίηση του καλωδιακού τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πλήρη ενσωμάτωση των Κυκλάδων στην Υψηλή Τάση. Η πράσινη αυτή επένδυση του Διαχειριστή θα προσφέρει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια στα νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα επιτρέψει την απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ρεύματος στις Κυκλάδες που χρησιμοποιούν μαζούτ και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το πολύτιμο τουριστικό προϊόν τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια