Η Premier League της Αγγλίας πρόκειται να αποκομίσει μια γιγάντια εισφορά μετρητών.

Αλλά οι επίδοξοι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών κολοσσών όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε έναν πόλεμο ταλέντων, εμπλουτίζοντας τους παίκτες σε βάρος όλων των άλλων.

Μια κοινοπραξία του Κατάρ πρόκειται να κάνει μια προσφορά 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Man Utd, όπου φιλοξενούνται αστέρια όπως ο Marcus Rashford, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με άλλους μνηστήρες , όπως ο μεγιστάνας των χημικών της Mancunian, Τζιμ Ράτκλιφ, και ίσως ακόμη και επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία. Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Ιρανο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Jahm Najafi ετοιμάζει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τότεναμ του Χάρι Κέιν.

Οι τιμές των ομάδων εκτινάσσονται. Πέρυσι, η Chelsea του Λονδίνου πουλήθηκε στην κοινοπραξία του Αμερικανού επιχειρηματία Todd Boehly για 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 5,7 φορές τα τελευταία έσοδα. Η αναφερόμενη προσφορά του Κατάρ για τη Man Utd ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποτιμούσε τον σύλλογο που είναι εισηγμένος στη Νέα Υόρκη σε 8,6 φορές τα τελευταία έσοδα.

Τέτοιες υψηλές τιμές εγείρουν το ερώτημα πώς θα βγάλουν χρήματα οι νέοι ιδιοκτήτες.

Μια ιδέα είναι να αποσπάσουν περισσότερα μετρητά από έναν παγκόσμιο στρατό θαυμαστών.

Η Man Utd, για παράδειγμα, έχει περίπου 14 φορές περισσότερους οπαδούς στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram από τους Αμερικανούς Dallas Cowboys, αλλά τα ετήσια έσοδα της ομάδας της Εθνικής Football League είναι 58% υψηλότερα, με βάση τα στοιχεία του Forbes. Οι πλειοδότες μπορεί να ελπίζουν να καλύψουν το χάσμα με την επίτευξη περισσότερων εμπορικών συνεργασιών ή χρεώνοντας τους θαυμαστές για αποκλειστικά βίντεο κλιπ ή υλικό εκπαίδευσης.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα με το ποδόσφαιρο, τα νέα έσοδα μπορεί απλώς να καταλήξουν στις τσέπες των παικτών. Τα κέρδη της Man Utd δείχνουν ότι το κόστος των μισθών και οι ιστορικές μεταγραφές σχεδόν ταιριάζουν με τα έσοδα. Τα ίδια έξοδα έχουν αυξηθεί και στην Τότεναμ.

Η Τσέλσι έχασε 350 εκατομμύρια δολάρια σε νέους παίκτες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με το Transfermarkt, ενώ η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία επίσης ξοδεύει μεγάλα ποσά.

Οι ολοένα και πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες μπορεί απλώς να καταλήξουν να κάνουν προσφορές ο ένας εναντίον του άλλου για να υπογράψουν αστέρια όπως ο Jude Bellingham της γερμανικής ομάδας Borussia Dortmund, κυνηγώντας την αθλητική επιτυχία με τίμημα την οικονομική λήθη.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ο βασικός μπαλαντέρ. Η Πρέμιερ Λιγκ παρέπεμψε πρόσφατα την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι σε μια ανεξάρτητη επιτροπή για περισσότερες από 100 φερόμενες παραβιάσεις των οικονομικών κανόνων, τις οποίες ο σύλλογος αρνείται. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι αρχές είναι σοβαρές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του οικονομικού ντόπινγκ.

Ελλείψει καταστολής, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κουβάδες με κόκκινο μελάνι για τους συλλόγους και ακόμη μεγαλύτερος πλούτος για τους παίκτες.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners