Όπως σημειώνει η Consensus Economics στη μελέτη της «Consensus Forecasts – G7 and Western Europe» για το μήνα Φεβρουάριο, oι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί και οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση έχουν μειωθεί λόγω ενός λιγότερο βαρύ χειμώνα. Τα θετικά νέα για τις θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και η επαναλειτουργία της Κίνας, έχουν επίσης βελτιώσει τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023 αναφορικά με την οικονομική τους μεγέθυνση.

Η πορεία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντική, ωστόσο άλλοι δείκτες σχετικοί με την κατανάλωση κινούνται πιο νωχελικά καθώς εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις που είχαν δημιουργηθεί από την πανδημία και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ανάμεικτα οικονομικά μηνύματα. Η Consensus Economics υποστηρίζει επίσης την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, την ώρα που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία και οι επακόλουθες γεωπολιτικές αλλαγές συμβάλλουν στις αβεβαιότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της G7.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ευρωζώνης, η Consensus Economics σημειώνει ότι στις 2 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,0%, και σηματοδότησε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το επιτόκιο κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου, ενώ μετά από την ημερομηνία αυτή αναμένεται να επανεκτιμήσει την κατάσταση και ενδέχεται να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης.

Παρά την αδύναμη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, η  Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί ελαφρώς λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες μείωσαν τους κινδύνους του πληθωρισμού. Ο ονομαστικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Οκτώβριο του 2022 στο 10,6% (από έτος σε έτος), αλλά μειώθηκε κατά 0,7% από το Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο, ο βασικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί ορισμένα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, δεν έχει κορυφωθεί ακόμη και αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο το Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαική οικονομία και η ΕΚΤ είναι απίθανο να αναστρέψει τη στάση της σύντομα. Αν και η εκτίμηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 4ο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο +0,1% από +0,3% το τρίτο τρίμηνο, η Ευρωζώνη φαίνεται ότι απέφυγε την ύφεση το 2022, εν μέρει χάρη στην ισχυρή κρατική υποστήριξη και τον ήπιο χειμώνα.

Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα

O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974

Grant Thornton: Μαζι με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας

Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης