Τις δημοσκοπήσεις οκτώ εταιρειών μετρήσεων αναλύει σε έρευνά της η ΕΡΤ, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, λίγους μήνες πριν τη διαξαγωγή των εκλογών.

«Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η δημοσκοπική εικόνα που έχει καταγραφεί στην αρχή του 2023 και αυστηρά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Πήραμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που δημοσιεύτηκαν στα κανάλια μέσα στο 2023, για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο», εξήγησε για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και επικεφαλής της έρευνας, Παναγιώτης Κουστένης.

Διαφορά 6,5 μονάδων για τη ΝΔ

Σύμφωνα με τον μέσο όρο που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις 8 εταιρειών για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,4%, μπροστά από το ΚΚΕ (5,3%), την Ελληνική Λύση (3,7%) και το ΜέΡΑ25 (2,8%).

To ακροδεξιό μόρφωμα «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 2,6%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5%, ενώ αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αυτών που θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, θα απέχουν ή δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ (15,4%).

Η διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου

Στη διαχρονική πορεία τής πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, η ΝΔ προηγείται πάντα του ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά όμως που, μετά το αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο του 2022 (+9,4%), βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Κατά την ίδια περίοδο, ελαφρώς πτωτική πορεία εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δείχνουν να κινούνται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Η «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, που κινείται από 20,2% μέχρι 11,3% και κατά μέσο όρο στο 15,4%.

Η πρόθεση ψήφου ανά εταιρεία και κόμμα

Δείτε πώς διαμορφρώθηκε η πρόθεση ψήφου ανά εταιρεία για τα τρία πρώτα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η πρόθεση ψήφου ανά εταιρεία για ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση