Μόλις οκτώ δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερο πλούτο από το 50% των νοικοκυριών στη Silicon Valley, σύμφωνα με μια νέα έκθεση και ο αριθμός αυτός σοκάρει, καθώς μιλάμε για περίπου 500.000 άτομα.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 3% σε εθνικό επίπεδο το 2021, το χάσμα αυξήθηκε κατά 5% στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός κύματος εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη «Silicon Valley».

Πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα Silicon Valley της Ευρώπης

«Έχουμε το υψηλότερο χάσμα πλούτου στη χώρα», δήλωσε ο Russell Hancock, Διευθύνων Σύμβουλος της Joint Venture Silicon Valley, που επεξεργάζεται τον δείκτη. «Υπάρχουν 85 δισεκατομμυριούχοι στη Silicon Valley, γεγονός που κατατάσσει την περιοχή στην τρίτη θέση όσον αφορά τη συγκέντρωση πλούτου στον κόσμο πίσω από τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ».

Όπως επισημαίνεται, χρειάζονται μόλις οκτώ από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους για να συγκριθεί ο πλούτος τους με τον πλούτο των μισών κατοίκων της Silicon Valley και την ίδια ώρα τα επτά από τα οκτώ ονόματα προέρχονται από την τεχνολογία. Είναι οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin αλλά και ο Eric Schmidt, Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας. Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta Platforms Inc. Mark Zuckerberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia Corp. JensenHuang, ο συνιδρυτής του Whats AppJan Koum και η Laurene Powell Jobs, η οποία ήταν παντρεμένη με τον συνιδρυτή της Apple Inc. Steve Jobs. Το όγδοο άτομο είναι ο Charles Schwab, ο οποίος ίδρυσε την Charles Schwab Corp.

Ο συνδυασμένος πλούτος αυτών των οκτώ ονομάτων – που περιλαμβάνει μετρητά, ακίνητα και επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας- είναι 260 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes τον Δεκέμβριο του 2022 που αναλύθηκαν από τη Rachel Massaro, διευθύντρια έρευνας της Joint Venture Silicon Valley’s Institute for Regional Studies.

Κάθε χρόνο, η Joint Venture δημοσιεύει τον δείκτη Silicon Valley για να δείξει την εικόνα της περιοχής μέσω διαφόρων δεδομένων. Εφέτος, ο δείκτης έριξε μια ματιά στην ανισότητα πλούτου της περιοχής σε σχέση με τα νοικοκυριά που περιλαμβάνονται για πρώτη φορά.

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι

Ο δείκτης παρέχει περαιτέρω απόδειξη ότι η πανδημία του κορωνοϊού έκανε τους πλούσιους, πλουσιότερους.

Σύμφωνα με την έκθεση: «Ιδιαίτερα από την έναρξη της περιόδου ανάκαμψης της Μεγάλης Ύφεσης το 2010 — που επιδεινώθηκε από την αύξηση του διαχωρισμού πλούτου κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας — η ανισότητα πλούτου της Silicon Valley έχει αυξηθεί ακόμη πιο δραστικά. Το 2022, το κορυφαίο 10% των νοικοκυριών κατείχε το 66% του πλούτου».

Υπήρχαν επίσης 22 άλλοι κάτοικοι της Silicon Valley, κυρίως από τη βιομηχανία της τεχνολογίας, των οποίων ο συνολικός πλούτος υπολογίστηκε σε 1 δισ. έως 10 δισ. δολάρια για ένα σύνολο 63 δισ. Ειδικότερα, περιλαμβάνουν τον επιχειρηματία John Doerr, της Intel Corp., τον συνιδρυτή Gordon Moore και τον μεγιστάνα του real estate John Sobrato.

Άλλα ξεκάθαρα παραδείγματα του αυξανόμενου χάσματος πλούτου στην περιοχή περιλαμβάνουν:

  • Από τα 163.000 νοικοκυριά πλουσίων της Silicon Valley (αυτά με πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία), περίπου 8.300 έχουν περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια.
  • Από την άλλη πλευρά, περίπου 220.000 νοικοκυριά της Silicon Valley έχουν λιγότερα από 5.000 δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, είπε ο Hancock.
  • Σχεδόν το 1/3, ή το 28% των νοικοκυριών «δεν κέρδισαν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες χωρίς δημόσια ή ιδιωτική/άτυπη βοήθεια».
  • Το 42% των ανήλικών στις κομητείες Σάντα Κλάρα και Σαν Ματέο ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται βοήθεια από την κυβέρνηση, την εκκλησία ή κάποιο άλλο Μη κερδοσκοπικό φορέα της περιοχής.
  • Περίπου το 2% των νοικοκυριών της Silicon Valley, ή περίπου 22.000, δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...