Πόσα χρήματα χρειάζεται κανείς για να ζήσει άνετα όταν συνταξιοδοτηθεί; Η απάντηση διαφέρει από χώρα σε χώρα, από περιοχή σε περιοχή και από ήπειρο σε ήπειρο. Ωστόσο 553 επενδυτές παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της MLIV Pulse που παρουσιάζει το Bloomberg, εκτιμούν ότι το ποσό αυτό κυμαίνεται κάπου μεταξύ των 3 και των 5 εκατομμυρίων δολαρίων: Περίπου το ένα τρίτο των επενδυτών το προσδιόρισε στα 3 εκατομμύρια δολάρια και περίπου ένα άλλο τρίτο στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Συντάξεις: Διπλή «ένεση» ρευστότητας – Πότε καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα

Αισιοδοξία

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δηλώνουν φέτος αισιόδοξοι ότι θα πλησιάσουν τον στόχο τους για συνταξιοδότηση, κλείνοντας το 2023 με ένα υπόλοιπο συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων υψηλότερο από αυτό που είχαν στο τέλος του 2022. Πέρυσι, ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους δανεισμού έπληξαν τις μετοχές και, δεδομένου ότι οι τιμές των ομολόγων έπεσαν επίσης, ο μέσος λογαριασμός συνταξιοδότησης των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 20%.

Φέτος, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι μικροεπενδυτές αναμένουν ότι οι μετοχές και τα ομόλογα θα κινηθούν προς αντίθετες κατευθύνσεις, ως είθισται, με τα σταθερά έσοδα να χρησιμεύουν ως μαξιλάρι για τυχόν απώλειες από τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο οι ερωτηθέντες δεν ήταν τόσο σίγουροι για το αν τελικά θα έχουν αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους κατά τη συνταξιοδότησή τους. Λιγότεροι από τους μισούς επενδυτές τοποθετούσαν τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο στο 100%. Και αυτό γιατί, παρόλο που ο πληθωρισμός υποχωρεί, αυξάνεται το ποσό των κεφαλαίων που χρειάζεται να έχει κάποιος στη σύνταξη.

Οι οικονομικές προοπτικές

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτή η αβεβαιότητα αντανακλά πιθανότατα και τις οικονομικές προοπτικές, με τα εταιρικά κέρδη να συρρικνώνονται και μια ύφεση να παραμένει στον ορίζοντα για αργότερα φέτος. Το αν το αναμενόμενα κέρδη στους λογαριασμούς συνταξιοδότησης θα προέλθουν από επενδύσεις ή από εισφορές, παραμένει ασαφές. Άλλωστε στην αγορά αναμένονται ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρείται απίθανο το ράλι του τεχνολογικού τομέα να διαρκέσει.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι περισσότεροι επενδυτές δεν προσαρμόζουν τα συνταξιοδοτικά τους σχέδια, παρά τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές και τις πρόσφατες απώλειες στους λογαριασμούς τους. Περίπου το 56% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι παραμένουν πιστοί στο συνταξιοδοτικό τους πλάνο. Μόλις το 8% δήλωσε ότι σκέφτεται να μη συνταξιοδοτηθεί ποτέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή