Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις πρώτες γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος.

Για την ακρίβεια με απόφαση που εξέδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογοναθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καθορίζεται νέο χρονικό όριο για τη λήψη της απόφασης των μισθωτών ως προς την πρώτη ερευνητική γεώτρηση του θαλάσσιου «block 2» Βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Φυσικό αέριο: Ψαλίδι διαρκείας στην κατανάλωση από τους Ευρωπαίους

Η απόφαση

Το block 2 έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών «Energean – Helleniq Energy».

Στα τέλη του περασμένου Φθινοπώρου οι μισθωτές της θαλάσσιας παραχώρησης που βρίσκεται στα όρια με την ιταλική ΑΟΖ προχώρησαν σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Παρέκαμψαν τις δισδιάστατες προκειμένου να συντμήσουν τους χρόνους του ερευνητικού προγράμματος.

Με βάση τη σύμβαση της κοινοπραξίας με το ελληνικό δημόσιο η προθεσμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των ερευνών λήγει στις 15 Μαρτίου του 2023.

Η Energean (operator του επενδυτικού σχήματος), ζήτησε από την ΕΔΕΥΕΠ την παράταση κατά 12 μήνες των προθεσμιών εκπλήρωσης των βασικών προθεσμιών της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος. Κι αυτό καθώς τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξε το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα δισδιάστατα ως προς την επεξεργασία και ανάλυση τους.

Η ΕΔΕΥΕΠ με απόφαση της έδωσε τη συναίνεση της στο αίτημα της Energean και πλέον η νέα ημερομηνία ορόσημο είναι η 14η Μαρτίου 2024. Μέχρι τότε δηλαδή η πετρελαϊκή με τον εταίρο της θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση ή αν θα επιστρέψουν την παραχώρηση στο ελληνικό δημόσιο.

Αν οι δύο πετρελαϊκές λάβουν τη σχετική απόφαση, τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα απαιτηθεί άλλος ένας χρόνος προετοιμασίας (αδειοδοτήσεις, προμήθεια εξοπλισμού) προκειμένου να ρίξουν το πρώτο γεωτρύπανο.

Τα Ιωάννινα

Την ίδια στιγμή, η Energean που είναι ο μοναδικός μισθωτής της χερσαίας παραχώρησης «Ιωάννινα» προετοιμάζει την πρώτη γεώτρηση για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση επί της Μελέτης Κοινωνικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όσοι έχουν την υποχρέωση συμμετοχής (δασαρχείο, αρχαιολογική υπηρεσία και διεύθυνση υδάτων) θα πρέπει να τοποθετηθούν επί της Μελέτης μέχρι τις 6 Μαρτίου. Εκείνοι που δεν έχουν την υποχρέωση έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Επί των σχολίων που θα κάνουν φορείς και πολίτες θα απαντήσει η Energean.

Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος θα εκφέρει γνώμη η Περιφέρεια Ηπείρου.

Κι έπειτα το κείμενο θα αποσταλεί στη διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει ή να ζητήσει τροποποίηση της Μελέτης.

Οι εκτιμήσεις, θέλουν, η πρώτη γεώτρηση τόσο στην περιοχή όσο και στην Ελλάδα μετά από χρόνια να πραγματοποιείται το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Σδούκου: Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων, λέει η Σδούκου

«Μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος