
Να ενισχυθούν με το μέτρο 22 για τις ζωοτροφές, ζητούν οι παραγωγοί γαλοπούλας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της παραγωγικής δραστηριότητας -απουσία επιδοτήσεων ή ενισχύσεων και περιορισμένο χρονικό διάστημα πώλησης των πτηνών.
Το παραπάνω αίτημα του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας Ελευθέρας Βοσκής, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επισυνάπτει και σχετική επιστολή των παραγωγών γαλοπούλας.
Ζωοτροφές: Εξετάζεται λύση για την ενίσχυση στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους
Στην επιστολή τους οι παραγωγοί γαλοπούλας αναφέρουν ότι «δραστηριοποιούμαστε στην πτηνοτροφία και εκτρέφουμε γαλοπούλες για κατανάλωση. Ο κλάδος μας διαθέτει κάποιες ιδιαιτερότητες τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας διότι αιτιολογούν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές».
Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής των πτηνών προέρχεται από ζωοτροφές τις οποίες αγοράζουν, όπως και οι υπόλοιποι πτηνοτρόφοι και κτηνοτρόφοι: «Συνεπώς οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους μας έχουν επηρεάσει και έχουν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής. Την παραγωγή μας την πουλάμε μια φορά το χρόνο -πριν τα Χριστούγεννα- και γι’ αυτό αδυνατούμε να προσαρμοστούμε στις διακυμάνσεις της αγοράς άλλα και στην αύξηση των εξόδων που επιφέρουν κρίσεις όπως ο Covid και η ενεργειακή κρίση. Συνεπώς, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε αυξημένο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα χαμηλή ζήτηση για την παραγωγή μας».

Δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις
Οι παραγωγοί επισημαίνουν δε ότι είναι ένας κλάδος που δεν λαμβάνει καμία ενίσχυση όπως άλλοι συνάδελφοί τους κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι. Δεν κατέχουν δικαιώματα για ενιαία ενίσχυση, ούτε εξισωτική και συνεπώς «αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε με μόνο έσοδο την αξία της παραγωγής μας».
Κατά την περίοδο των αιτήσεων για την ενίσχυση στις ζωοτροφές, οι αιτήσεις τους δεν γινόταν δεκτές λόγω του ότι δεν υπήρχε διασταύρωση με το σύστημα «Άρτεμις».
Δεν γνωρίζαμε κάτι σχετικά με αυτό άλλα έχουμε ξεκινήσει επαφές με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές για να λύσουμε τα προβλήματά μας.
«Επειδή τα προηγούμενα χρόνια επιβιώσαμε με δυσκολία από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και σήμερα πληττόμαστε επίσης σφόδρα από την ενεργειακή κρίση, ζητούμε να μεριμνήσετε, κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες που σας εκθέσαμε παραπάνω, ώστε να λάβουμε την ενίσχυση για τις ζωοτροφές», επισημαίνουν οι παραγωγοί στην επιστολή τους.


Latest News

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά