Σε μια ιδιωτική τελετή που διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, έλαβε την υψηλότερη διάκριση της Γαλλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Μακρόν, ο οποίος προωθεί την τεχνολογική βιομηχανία της χώρας, παρέδωσε προσωπικά στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Το γεγονός αποκάλυψε και η φιλενάδα του Μπέζος, Lauren Sanchez, η οποία δημοσίευσε μια φωτογραφία του ζευγαριού στο Instagram την Κυριακή με φόντο τον Πύργο του Άιφελ που έλεγε: «Η πιο μαγική μέρα για να γιορτάζεις περιτριγυρισμένος από φίλους και οικογένεια. #Legionofhonor.

Το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, που ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802, είναι μια σπάνια διάκριση για έναν ξένο και δεν δημοσιοποιείται απαραίτητα όταν δίνεται σε μη Γάλλο πολίτη.

Ο «Ελληνας» που έσωσε τη Γουόλ Στριτ πήρε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής

Μπορεί να δοθεί σε ξένους που έχουν προσφέρει «πολιτιστικές ή οικονομικές υπηρεσίες στη Γαλλία ή έχουν προωθήσει σκοπούς που αυτή υπερασπίζεται», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γραφείου της Λεγεώνας της Τιμής.

Αντιδράσεις

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε πυρά από τη γαλλική αριστερά, η οποίας υποστήριξε ότι η βράβευση δείχνει ότι ο Μακρόν είναι πραγματικά «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Το γραφείο του Μακρόν επιβεβαίωσε την Παρασκευή τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι στον Μπέζος απονεμήθηκε το Legion d’Honneur (Legion of Honour), το υψηλότερο βραβείο της γαλλικής δημοκρατίας, σε μια μικρή τελετή. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 16 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε απεργίες και διαμαρτυρίες ενάντια στο σχέδιο του Μακρόν για μεταρρύθμιση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων υπερασπίστηκε την απόφαση να τιμήσει τον Μπέζος, αποκαλώντας τον «εταίρο στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα των δασών».

Εκτός από τον Μπέζος,  τη διάκριση αυτή έχουν επίσης λάβει  μεταξύ άλλων ο Μπιλ Γκέιτς, ο Στιβ Μπάλμερ και οι μουσικοί Μπομπ Ντίλαν και Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Ο Μπέζος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Amazon το 2021 αλλά παραμένει πρόεδρος του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, συναντήθηκε με τον Μακρόν το 2020 για να συζητήσουν πρωτοβουλίες βιωσιμότητας και το ταμείο του Bezos Earth Fund.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής