Tην πρώτη πώληση ομολόγων μετά από δύο – και πλέον – χρόνια πραγματοποιεί η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena SpA , εκμεταλλευόμενη το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα, καθότι σημείωσε μεγαλύτερα – από τα αναμενόμενα – κέρδη.

Ο… αρχαιότερος δανειστής στον κόσμο πρόκειται να εκδόσει ομόλογα 750 εκατομμύρια ευρώ (796 εκατομμύρια δολάρια) που λήγουν το 2026, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένο για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τράπεζα προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2020.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα τη Σιένα προχωρά επίσης με ένα σχέδιο μείωσης του κόστους που χρηματοδοτείται με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ νέων κεφαλαίων, τα οποία συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Luigi Lovaglio προχωρά σε περικοπές περισσότερων από 4.000 θέσεις εργασίας.

Monte dei Paschi: Πόσο το τράβηξε η Ιταλία για να σώσει την προβληματική τράπεζά;

Αναβάθμιση

Η Moody’s Investors Service αναβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις της τράπεζας κατά τις προηγούμενες ημέρες, θεωρώντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια ως προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων της.

Μια εκπρόσωπος του Monte Paschi αρνήθηκε να σχολιάσει την έκδοση ομολόγου όταν επικοινώνησε το Bloomberg.

Υπέρ της τράπεζας λειτουργεί και η απόρριψη, τον Ιανουάριο, από ένα δικαστήριο της ΕΕ μιας αγωγής από κατόχους  παλιών junior ομολόγων της τράπεζας, τα οποία ακυρώθηκαν ως μέρος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης για τον δανειστή.

Επώδυνη ανατροπή

Η τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1472, έχει υποβληθεί σε χρόνια επίπονων προσπαθειών για να ανανεώσει τις δραστηριότητές της από τότε που διασώθηκε για πρώτη φορά από την ιταλική κυβέρνηση το 2009.

Έκτοτε, αγωνίστηκε να επιστρέψει στην κερδοφορία, δεδομένου του περιορισμένου περιθωρίου ελιγμών, υπό τους όρους που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα την έγκριση της εθνικοποίησης της τράπεζας το 2017. Όμως η ώθηση των εσόδων από τα υψηλότερα επιτόκια και η ώθηση που προκύπτει λόγω της μείωσης του κόστους βοήθησαν την τράπεζα να κρατήσει τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως