Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βιώνει την πιο δύσκολη εκλογική δοκιμασία εδώ και 20 χρόνια καθώς η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη γειτονική χώρα έχει «τσακίσει» τη δημοτικότητά του και οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα για τον ίδιο με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα πρόκειται για το πολιτικό του τέλος.

Ήδη και πριν από τον φονικό σεισμό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ο Τούρκος πρόεδρος βίωνε μία πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να υστερεί και να χάνει από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Τουρκία: Την κατασκευή 200.000 πολυκατοικιών ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Πλέον με την οργή να ξεχειλίζει καθώς υπάρχουν καταγγελίες για «μίζες» και «λάδωμα» από εργολάβους που είχαν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και κατασκεύασαν τα «χάρτινα» κτίρια στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να χάνει κι άλλο στη δημοτικότητά του, ωστόσο οι ειδικοί στην Τουρκία έχουν διαφορετική άποψη για την έκβαση των εκλογών.

«Το 90% των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση»

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel με θέμα τις συνέπειες που επιφέρει στη δημοτικότητα του Ερντογάν ο σεισμός στην Τουρκία ο Οζέρ Σεντζάρ, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, θεωρεί ότι ακόμα και μετά τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Σεντζάρ εξηγεί πως «το πόσους ψηφοφόρους θα χάσει το κυβερνών AKP εξαρτάται από την επιτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής – είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης και […] είναι πιθανότερο να κερδίσει ψηφοφόρους η κυβέρνηση, παρά η αντιπολίτευση».

«Το 90% των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από την Άγκυρα και έχουν τη δύναμη να αμβλύνουν τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν κανένα λάθος από τον πολιτικό ηγέτη που αγαπούν και στον οποίο είναι πιστοί και επιλέγουν να κατηγορήσουν άλλους, τους εργολάβους, τους δήμους, τους συμπολίτες τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χάσει ψήφους. Αλλά ακόμη και ένας σεισμός δεν μπορεί να οδηγήσει έναν υποστηρικτή του ΑΚΡ στο αντιπολιτευόμενο CHP», σημείωσε ο Σεντζάρ.

Ο Τούρκος δημοσκόπος θεωρεί επιπλέον πως «η αντιπολίτευση αντιδρά πολύ σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση […] Το κοινό που θα έπρεπε να προσεγγίσει η αντιπολίτευση, δεν είναι οι ψηφοφόροι του AKP, αλλά οι μη πολιτικοποιημένοι και οι αναποφάσιστοι, επομένως άνθρωποι που δεν προσελκύονται από μία σκληρή, εμπρηστική ρητορική».

Απίθανη η αναβολή των εκλογών

Τέλος, η αναβολή των εκλογών φαντάζει απίθανη κατά τον Τούρκο εκλογολόγο: «Η κυβέρνηση διεξάγει ήδη από τον Ιούλιο του 2022 μια πολύ εκτεταμένη προεκλογική εκστρατεία, την οποία χρηματοδοτεί με δάνεια από το εξωτερικό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η χρηματοδότηση για μία εκλογική αναμέτρηση που θα αναβληθεί για το φθινόπωρο ή ακόμη αργότερα. Εν ολίγοις, δεν αναμένεται ο Ερντογάν να αναβάλει τις εκλογές – πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να κερδίσει παρά τον σεισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας