Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα χορηγήσει η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ για έργα υποδομής σε 99 αεροδρόμια της χώρας, υλοποιώντας τον νόμο που ψηφίστηκε το 2021 για τις υποδομές που προβλέπει την διάθεση ενός συνολικού ποσού – μαμούθ ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και το ποσό των 10,8 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθούν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Des Moines στην Αϊόβα ώστε να αντικατασταθεί ο τερματικός σταθμός 1948 που πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σημερινής ζήτησης.
Επίσης, θα διατεθούν άλλα 29 εκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Αεροδρόμιο Salt Lake City στη Γιούτα για ένα πρόγραμμα ανακαίνισης του τερματικού σταθμού.

Γερμανία: Η απεργία στα αεροδρόμια κρατά καθηλωμένα τα αεροπλάνα  

Συνολικά πρόκειται για τη δεύτερη φάση της χρηματοδότησης, καθώς η FAA τον Ιούλιο του 2022 χορήγησε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για έργα που αφορούσαν την αναβάθμιση ή ανακατασκευή τερματικών σταθμών σε 85 αεροδρόμια, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παλιών και τεχνολογικά ξεπερασμένων υποδομών εξυπηρέτησης επιβατών και αεροσκαφών. Με τα έργα αυτά κατασκευάστηκαν νέοι τερματικοί σταθμοί, αυξήθηκε ο αριθμό εξυπηρέτησης επιβατών στις πύλες εξόδου, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των πύργων ελέγχου, των γεφυρών πρόσβασης των αεροσκαφών σε διαδρόμους.

Πενταετές πρόγραμμα

Το πενταετές πρόγραμμα των 5 δισ. δολαρίων εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2021, στο πλαίσιο του νόμου με πρόβλεψη δαπανών 1 τρισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι οι τερματικοί σταθμοί αεροδρομίων δεν εντάσσονται ιστορικά στις επενδύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τυπικά επενδύουν οι ιδιοκτήτες των τοπικών αεροδρομίων και οι αεροπορικές εταιρίες. Ωστόσο, η ανάγκη αναβάθμισης των αεροδρομίων ήταν μεγάλη και για αυτό αποφασίστηκε αυτή η μεγάλης κλίμακας κρατική στήριξη στα έργα.

Τα αμερικανικά αεροδρόμια αξιολογούνταν συχνά με μικρή βαθμολογία σε παγκόσμιες αξιολογήσεις, ενώ περιστασιακά έχουν λάβει απαξιωτικά σχόλια από ξένους επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ παρά την ισχυρή αεροπορική βιομηχανία που διαθέτουν, συγκαταλέγονται στις χώρες με αρκετά χαμηλή βαθμολόγηση στις αεροπορικές υποδομές, καθώς κανένα από τα αεροδρόμιά της δεν βρίσκεται μεταξύ των 25 καλύτερων παγκοσμίως, όπως έχει παραδεχτεί πρόσφατα και ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ