Η Ευρώπη περιμένει αυτή την εβδομάδα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Αναμένεται να δείξουν επιβράδυνσή του για τέταρτο συνεχή μήνα. Θα παραμείνει ωστόσο σε επίπεδα πολλαπλάσια από τον στόχο του 2% που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα είναι απολύτως βέβαιη στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου. Το 2,5%, ως βάση υπολογισμού των περισσότερων δανείων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα γίνει 3%. Οι προβλέψεις όμως δείχνουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης θα ανέβει στο 3,75%. Αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τα επιτόκια του ευρώ θα βρίσκονται στο ιστορικό υψηλό στο οποίο βρίσκονταν το 2001, όταν η ΕΚΤ προσπαθούσε ακόμη να στηρίξει την αξία του νεοπαγούς νομίσματος.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει επιτοκιακές επιβαρύνσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αποφύγει κανείς. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το περιβάλλον; Να περιορίσουμε τουλάχιστον άλλες επιβαρύνσεις. Να συνεχίσει ο πληθωρισμός να επιβραδύνει στην Ελλάδα ταχύτερα από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Καταρχάς με συγκράτηση στις μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις που πυροδοτούν μέσω της κατανάλωσης την ακρίβεια. Επίσης με συνέχιση της προσπάθειας στο «πεδίο», στην αγορά. Είναι σημαντικό τουλάχιστον το «έμμεσο κούρεμα» των εισοδημάτων που προκαλεί ο πληθωρισμός να μειώνεται. Ηδη η Ελλάδα έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό και αυτή η καλή επίδοση μπορεί να συνεχιστεί.
Για την ιστορία ο τρέχων πληθωρισμός της Ουγγαρίας, επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά όχι της ευρωζώνης, φτάνει το 26,2%! Πάνω από το ένα τέταρτο των εισοδημάτων των Ούγγρων έχει γίνει «καπνός». Θυμάστε αυτό που λέγαμε εσωτερική υποτίμηση την προηγούμενη δεκαετία. Ελάτε στη θέση των Ούγγρων. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτή η χώρα, με τον ίδιο περίπου πληθυσμό και το ίδιο ΑΕΠ με την Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι η Ουγγαρία «αντιστέκεται». Αρνείται το ευρώ και αυτό της κοστίζει. Βασικό επιτόκιο 12% η Ουγγαρία. Βασικό επιτόκιο 2,5% για την Ελλάδα υπό τη σκέπη του ευρωσυστήματος. Υπολογίστε απλά ένα στεγαστικό δάνειο που ξεκινάει με βάση το 12% συν ό,τι κάθε φορά προστίθεται. Και ένα άλλο που ξεκινάει από το 2,5% όπως στην Ελλάδα και συγκρίνετε. Αυτή είναι η διαφορά του είμαι πραγματικά στην Ευρώπη, χωρίς όρια και του είμαι, αλλά όποτε θέλω δεν είμαι, όπως η Ουγγαρία.
Λίγο παραπάνω από δύο δεκαετίες πριν ήμασταν στη θέση της Ουγγαρίας. Ρυθμίζαμε μόνοι μας το κόστος του χρήματος, ήταν υποχρεωτικό να διαθέτουμε συναλλαγματικά διαθέσιμα προκειμένου να στηρίζουμε το εθνικό μας νόμισμα. Ως αποτέλεσμα είχαμε ένα αδύναμο νόμισμα και επιβαρυνόμασταν με διψήφια επιτόκια. Ξεχνούν πολλοί πόσο δύσκολο ήταν να πάρει κάποιος ένα δάνειο. Καμία σχέση με σήμερα. Και κυρίως πόσο στοίχιζε η αποπληρωμή του και ας μην υπήρχαν οι «κακές» τράπεζες και οι προμήθειες.
Οποιος θεωρεί ότι τα επιτόκια είναι σήμερα υψηλά θα πρέπει να θυμάται ότι με την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ήταν υψηλότερα. Πολύ υψηλότερα. Ακόμα και αν ήμασταν στην ΕΕ, αλλά εκτός ευρωζώνης, θα ήταν πολύ υψηλά. Τώρα μπορεί να πληρώνουμε επιτόκια υψηλότερα από πριν από έναν χρόνο, αλλά κινούνται τουλάχιστον σε επίπεδα αντίστοιχα των μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής μας όπως η Γερμανία…
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται