Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να «κάνουν τη δουλειά τους» προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, δήλωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καλώντας τις να αποφύγουν τα λάθη της δεκαετίας του 1970 κηρύσσοντας τη νίκη πολύ νωρίς.

Η BIS υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι αρχές να μην επαναλάβουν τους κύκλους stop-start της δεκαετίας του 1970, όταν τα επιτόκια έπρεπε να αυξηθούν σε οδυνηρά υψηλά επίπεδα, αφού οι προσπάθειες μείωσής τους οδήγησαν σε εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού.

«Οι κεντρικές τράπεζες ήταν πολύ, πολύ ξεκάθαρες ότι σε αυτό το στάδιο η πιο σημαντική πτυχή είναι να ολοκληρωθεί η δουλειά», δήλωσε ο επικεφαλής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS, Claudio Borio, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης.

«Μια προσεκτική στάση που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι δεν κηρυχθεί πολύ νωρίς η νίκη είναι η κατάλληλη».

Κόστος δανεισμού

Το παγκόσμιο κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια των ΗΠΑ κατά 450 μονάδες βάσης από σχεδόν μηδέν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της ευρωζώνης κατά 300 μονάδες βάσης και άλλα μέρη της Ευρώπης και πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν κάνει ακόμη περισσότερα.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι, αν και ο πληθωρισμός σε πολλές μεγάλες οικονομίες αρχίζει να μειώνεται, θα παραμείνει πεισματικά υψηλός λόγω των ασταθών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς η οικονομία της Κίνας ανοίγει ξανά και καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς.

«Αυτό που δεν πρέπει να γίνει με κάθε κόστος είναι η επανάληψη της πολιτικής stop-go της δεκαετίας του 1970 όταν υπήρχε συνεχής εναλλαγή [των επιτοκίων] και μετά διαπιστώθηκε ότι η δουλειά δεν έχει γίνει», είπε ο Borio. «Τότε πρέπει κάνεις να πηγαίνει πέρα ​​δώθε».

Η έκθεση της BIS περιελάμβανε επίσης έρευνα που δείχνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν άγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους είναι υψηλά, αν και πιο σκληρές «προληπτικές πολιτικές» μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο και να δώσουν στις κεντρικές τράπεζες περισσότερο χώρο για ελιγμούς.

Μια άλλη ενότητα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού – ασθενής ανάπτυξη και υψηλός πληθωρισμός – ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή