Την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής TikTok από τα κινητά τηλέφωνα του προσωπικού του αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σοκ για το TikTok – Ποιοι και γιατί θέλουν να απαγορευτεί

Ο αποκλεισμός αυτός θα ισχύει όχι μόνο για τις συσκευές που έχον δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσωπικό, αλλά και στις ιδιωτικές συσκευές οι οποίες λαμβάνουν email ή έχουν πρόσβαση σε δίκτυα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η επίσημη ανακοίνωση είναι θέμα ωρών.

Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσαν την ίδια απόφαση, επικαλούμενα και τα δύο θεσμικά όργανα επίσης λόγους ασφαλείας.

Τις αποφάσεις αυτές η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφαρμογής δημιουργίας και αναπαραγωγής μικρής διάρκειας βίντεο, ByteDance, την κατέκρινε σφόδρα και κατηγόρησε τα δύο θεσμικά όργανα των Βρυξελλών ότι δεν της παρείχαν καμία ενημέρωση αναφορικά με τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα βέλη κατά του TikTok τα εξαπέλυσε η πρώην κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, με κατηγορίες ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε τα δεδομένα από τους χρήστες υπέρ του Πεκίνου προκειμένου να διεξάγει κατασκοπεία. Η ByteDance με τη σειρά της από τότε απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Απαγορεύθηκε και στις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες καλούνται να εγγυηθούν μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ 30 ημερών, πως στις συσκευές των υπαλλήλων τους δεν θα βρίσκεται εγκατεστημένη η εφαρμογή TikTok, δυνάμει εγκυκλίου που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από την υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου.

Το TikTok, έχει μπει στο στόχαστρο αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εγείρει απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Η χρήση του σε συσκευές δημοσίων λειτουργών απαγορεύθηκε διά νόμου, που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η εγκύκλιος της OMB διανεμήθηκε για να δοθούν διευκρινίσεις ως προς εφαρμογή του νόμου, τον οποίο κύρωσε υπογράφοντάς τον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Ιανουαρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καναδάς

Ο Καναδάς απέκλεισε σήμερα την κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok από υπηρεσιακές συσκευές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή αυτή συνιστά ένα «απαράδεκτο» επίπεδο κινδύνου για το απόρρητο και την ασφάλεια. Επίσης οι εργαζόμενοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καλούνται να μην κατεβάσουν την εφαρμογή στο μέλλον, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων από το TikTok παρέχουν σημαντική πρόσβαση στα περιεχόμενα του τηλεφώνου, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Απογοήτευση» του ΤikTok

Το TikTok δήλωσε απογοητευμένο από την απόφαση του Καναδά. Αυτή εκδόθηκε «χωρίς να αναφέρει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με το TikTok και χωρίς να υπάρξει επικοινωνία μαζί μας για να συζητήσουμε τυχόν ανησυχίες πριν ληφθεί αυτή η απόφαση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή