
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».
Από τις επιδοτήσεις του πρώτου κύκλου αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 150.000 νοικοκυριά, ενώ η πλατφόρμα, λένε αρμόδιες πηγές, αναμένεται να ανοίξει για την υποδοχή των αιτήσεων την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου. Δηλαδή από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου.
Η επιδότηση
Το πρόγραμμα, το περιμένουν χιλιάδες οικογένειες προκειμένου να αλλάξουν τους δαπανηρούς ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς οι οποίοι δίνουν δωρεάν ρεύμα για την χρήση ζεστού νερού.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, η δράση θα είναι ύψους 100 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014 – 2021. Θα επιδοτεί μέχρι και 60% το κόστος απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα.
Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: 54.000 νέοι δικαιούχοι του προγράμματος
Προϋπόθεση θα είναι η ανακύκλωση του ηλεκτρικού, κάτι το οποίο θα αναλάβει να κάνει με την αποψίλωση του από την κατοικία ο πωλητής, το κατάστημα δηλαδή από όπου ο συμμετέχων στο πρόγραμμα θα αγοράσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν το πρότυπο πιστοποίησης στο σύστημα τους “Solar Keymark”. Πρόκειται για πιστοποιητικό που παρέχεται στους κατασκευαστές από επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα. Μάλιστα την πιστοποίηση αυτή στηρίζει η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων.
Το voucher
Η επιδότηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι κλιμακωτή με βάση το εισόδημα. Αυτή θα δίνεται με voucher, κουπόνι. Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα λειτουργήσει στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
Με πιο απλά λόγια θα τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων στο gov.gr. Όπως προαναφέρθηκε η πύλη υποδοχής των αιτήσεων θα ανοίξει την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Τα βήματα
Στη διεύθυνση «allazothermosifona.gov.gr» τα νοικοκυριά, που θέλουν να αλλάξουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα και να στείλουν τον παλιό σε ανακύκλωση, θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Προϋπόθεση για την είσοδο τους θα είναι το ξεκλείδωμα της εισόδου στην πλατφόρμα με τον κωδικό του taxisnet.
Τα κριτήρια
Οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων θα αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε χαμηλόμισθους. Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.
Στις καινοτομίες του προγράμματος είναι επίσης και το γεγονός πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός. Άρα την επιδότηση του 60% θα μπορούν να διεκδικήσουν και άλλης εισοδηματικής κατηγορίας οικιακοί καταναλωτές.
Οι ίδιες πηγές, θέλουν πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα είναι το μόνο. Πρόκειται για τον 1οΚύκλο του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και εκτιμάται, ότι θα επιδοτηθούν περί τα 150.000 νοικοκυριά.
Εξοικονόμηση
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περί τα 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν μόνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Η χρήση του είναι ενεργοβόρα καταναλώνοντας περί το 20% με 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται επίσης για τον κυριότερο λόγο επιβάρυνσης των λογαριασμών ρεύματος.
Η διείσδυση των ηλιακών θερμοσιφώνων συνδράμει και συνολικά στην εξοικονόμηση ενέργειας της χώρας. Μόνο από το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» εκτιμάται πως η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περί τις 150.000 Μεγαβατώρες το χρόνο, ενώ θα μειωθούν δαπάνες από την εισαγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 10 με 20 εκ. ευρώ.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία