Πατάτες, ντομάτες, λεμόνια αλλά και μήλα είναι τα προϊόντα που βρίσκονται στην κορυφή των εισαγωγών στην ελληνική αγορά κυρίως από τρίτες χώρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το 2022 αυξήθηκαν σε ποσότητες κατά 2,9% φτάνοντας τους 729,4 χιλιάδες τόνους και σε αξία κατά 15% αγγίζοντας τα 714,1 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2-21.
Εξαγωγές: Λιγότερα αλλά ακριβότερα τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά στη γερμανική αγορά
Αυξημένες οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών
Η εισαγωγή λαχανικών ήταν αυτή που αυξήθηκε περισσότερο το 2022, η οποία έφτασε τους 387 χιλιάδες τόνους καταγράφοντας αύξηση κατά 11,3%, ενώ η αξία τους έφτασε τα 306,03 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 29,9%, συγκριτικά με το 2021.
Οι εισαγωγές πατάτας αντιπροσώπευαν το 52,9% του συνόλου των λαχανικών που αγοράζονται στο εξωτερικό.
Πολύ πίσω από την πατάτα, το δεύτερο πιο εισαγόμενο λαχανικό είναι η ντομάτα με 15.729 τόνους για αξία 16,38 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων το 2022, ήταν μειωμένες συνολικά κατά 5,2% φτάνοντας τους 342,4 χιλιάδες τόνοι αλλά κόστισαν ακριβότερα κατά 5,9% αγγίζοντας τα 385,3 εκατ. ευρώ. Οι μπανάνες ανήκουν στα φρούτα που έχουν εισαχθεί περισσότερο φτάνοντας τους 204.859 τόνους και οι οποίες κόστισαν 141,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα λεμόνια με 26.870 τόνους αξίας 27,63 εκατ. ευρώ (–2%).
Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι ανανάδες, με 18.192 τόνους και 13,57 εκατ. ευρώ και τέταρτη τα μήλα, με 12.942 τόνους με αξία που έφτασε στα 6,65 εκατ. ευρώ.
Ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού
«Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής, σε διάφορους τομείς όπως ο φυτοϋγειονομικός ο ηθικός και ο περιβαλλοντολογικός καθιστώντας το κοινοτικό μοντέλο παραγωγής στις καταναλωτικές αγορές όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό», επισημαίνει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος – εκπρόσωπος του Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Επισημαίνει δε, ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών απαιτεί λεπτομερή ανάλυση της ελληνικής αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων που έχουν προκαλέσει αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από τρίτες χώρες, γεγονός που δείχνει ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν καθορίζει την προτίμησή τους η προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για χάραξη στρατηγικής πολιτικής υποκατάστασης των εισαγομένων φρούτων και λαχανικών από ομοειδή παραγόμενα στη χώρα μας.
«Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι μεν ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών – ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα διακινούμενα εγχώριας παραγωγής προϊόντα στην ελληνική αγορά αλλά και τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032