Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με φόντο τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα λιμάνια, τα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Aποκάλυψη: Η μεγάλη ληστεία στα τρένα και η φύλαξη των σιδηροδρομικών γραμμών … με drones

Hellenic Train: Νεα 48ωρη απεργία στα τρένα

Όπως ανακοινώθηκε, μετά τη σύσκεψη των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train, ακινητοποιημένα θα μείνουν μέχρι και την Τετάρτη τα τρένα και ο προαστιακός.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με τους εργαζόμενους να τονίζουν ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείςνα προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Επιπλέον, σε σημερινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3/2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

ΑΔΕΔΥ

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, πήρε την απόφαση για 24ωρη απεργία για τις 8 Μαρτίο. Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου 2023 «αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απαιτήσει και να επιτύχει την ανάκληση των ρυθμίσεων του ν. 4940/2022, που αφορούν στην “αντιδραστική” στοχοθεσία και «αξιολόγηση» για τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών υπουργείων, Δήμων, Περιφερειών, ΕΦΚΑ και λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα και την ακύρωση της εφαρμογής τους, και συγκεκριμένα: Προκήρυξη “απεργίας-αποχής” για όλους τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και προϊσταμένους, από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια, όπως αυτά προβλέπονται από τον ν.4940/2022, με έναρξη την αξιολογική περίοδο του έτους 2023. Κοινοποίηση ενημερωτικού υλικού σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους που αφορά. Προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκλησης των αναφερομένων ρυθμίσεων του ν. 4940/2022 και την ακύρωση της εφαρμογής τους».

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι «οι διακηρυκτικοί τόνοι για “μεταρρύθμιση – τομή”, που η εφαρμογή της θα οδηγήσει στη «βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα» (άρθρο 1) και στην επιβράβευση των “Παραγωγικών”!!! Δημοσίων Υπαλλήλων με μπόνους είναι ψευδεπίγραφη, αφού και η “νέα” αξιολόγηση παραμένει αντιδραστική και μηχανισμός που στοχεύει στη “διάσπαση”, στη χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων στην απαρέγκλιτη προώθηση υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής (άρθρο 23)».

«Η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων που προωθείται μέσα από το λεγόμενο «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής», θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, στην εξέλιξη των αρεστών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους. Ταυτόχρονα ενώ στο όποιο παραγώμενο αποτέλεσμα μιας υπηρεσίας συμβάλουν όλοι οι «κρίκοι» η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής (άρθρο 23) το παραβλέπει σκόπιμα, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε επιλεκτική κατανομή. Μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα με κριτήρια υποκειμενικά και μη μετρήσιμα, που προσπερνά την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη εξοπλισμού και μέσων, με ρυθμίσεις που μεταθέτουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν σε προϊσταμένους και υπαλλήλους και έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα (άρθρο 10 παρ. 2, άρθρο 12 παρ. 2, άρθρα 14 και 15), η αξιολόγηση που προωθείται, δεν έχει καμία σχέση με την απαίτηση για υπηρεσίες σύγχρονες και ποιητικές, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού», καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.

Ακινητοποιημένα λεωφορεία και τρόλεϊ – Τι θα γίνει με μετρό και ΗΣΑΠ

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη δε θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στις κινητοποιήσεις, ζητώντας ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ), χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις για τη μορφή τους καθώς τα μέσα ενδέχεται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια τις μεσημεριανές ώρες προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των απεργών που θα μετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Πειραιά

Την απόφαση για 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 8 Μαρτίου έλαβε χθες και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει ήδη οργανώσεις και συνδικάτα για εκείνη την ημέρα. Την ίδια απόφαση έλαβε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το κάλεσμα της ΔΟΕ

Για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία στο κάλεσμα της αναφέρει ότι «στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις. Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Υγειονομικοί

Τέλος, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οτι και αν κάνουν το έγκλημα του κράτους,των κυβερνήσεων του και ητης Hellenic Train δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Δε θα αφήσουμε να περάσει η σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων».

Ενώ και η 5μελης Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» καλεί σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία απεργία, σημειώνοντας πως «το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, πέραν της στεναχώριας, μας γέμισε όλους μας και οργή» αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει ότι «και τώρα.. εν μέσω εθνικού πένθους, συνεχίζουν να μας πουλάνε το παραμύθι ότι το ξεπούλημα του Παιδοογκολογικού θα γίνει για το καλό όλων μας, των παιδιών, των εργαζομένων, για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του.. Όπως έτσι ξεπουλήθηκαν οι μεταφορές, ο σιδηρόδρομος, τα λιμάνια, η ενέργεια κτλ. Πάντα στο όνομα της εξυγίανσης και της βελτίωσης.. Επειδή λοιπόν ξέρουμε και εμείς στο νοσοκομείο τι εστί συνειδητή υποβάθμιση ώστε να μας φανούν οι ιδιώτες «σωτήρες», πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα