Στην πολιτική και συναισθηματική διαχείριση κάθε παραμέτρου της τραγωδίας στα Τέμπη και στις πιθανές θεσμικές παρεμβάσεις εστιάζουν αποκλειστικά οι (φορτισμένες) συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους εξ απορρήτων καθώς και οι τηλεφωνικές συνεννοήσεις των συναρμόδιων στελεχών, με δεδομένη την καταλυτική επίδραση του πολύνεκρου δυστυχήματος τόσο στο χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων όσο και στο περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθ’ οδόν (αργά ή γρήγορα) προς τις εθνικές κάλπες.

Από τον «πρωινό καφέ» της 1ης Μαρτίου, τον πρώτο μετά τη σφοδρή σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, μέχρι και την τελευταία σύσκεψη το περασμένο Σάββατο, η ατμόσφαιρα βάραινε όλο και περισσότερο πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου.

Η εντολή

Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, κατά πληροφορίες, να υπάρχουν προς το παρόν ζυγισμένοι τόνοι στην αντιπαράθεση σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να δείχνει ενσυναίσθηση στο δράμα δεκάδων οικογενειών και κατανόηση της κοινωνικής οργής.

Χαρακτηριστική η φράση του Μητσοτάκη ότι «πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δύο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς» και η αντίστοιχη αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι «ο κόσμος εξοργίζεται και λέει «πώς είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει αυτό και να μην υπάρχει ένας τρόπος τελευταία στιγμή να σωθεί;»».

Πέρα από την παρουσία στη Λάρισα, από την περασμένη Πέμπτη, κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο για τον συντονισμό των πρώτων κινήσεων στο πεδίο, το πρωθυπουργικό γραφείο ζητάει τώρα επιτάχυνση κάθε διαδικασίας που σχετίζεται με την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι ανακοινώσεις

Στο πλαίσιο αυτό έρχονται εντός της εβδομάδας ανακοινώσεις για παρεμβάσεις «άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης», όπως έγραψε ο Μητσοτάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με βάση αυτά, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έχοντας αναλάβει καθήκοντα – μεταβατικού μέχρι τις κάλπες – υπουργού Υποδομών και Μεταφορών αλλά αποκλειστικά ως προς τις παραμέτρους της φριχτής σύγκρουσης στα Τέμπη, προγραμματίζει ανακοινώσεις για μεθαύριο Τετάρτη.

«Θα σχηματίσει ο ίδιος εικόνα και θα εισηγηθεί αναλόγως», λένε κυβερνητικές πηγές, μιλώντας για διήμερο επαφών και «επιτόπιας επιθεώρησης» του Γεραπετρίτη σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο. Αμέσως μετά, την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή δηλαδή, θα προγραμματιστεί η συνεδρίαση του εξ αναβολής Υπουργικού Συμβουλίου, εμπεδώνοντας, όπως όλα δείχνουν, και τη «στροφή» στην πολιτική διαχείριση του ζητήματος, οπωσδήποτε σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις της κυβέρνησης στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εστιάζει σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το δίκτυο από τη Λάρισα και πάνω, δεδομένου ότι απαιτείται, όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές, ουσιαστική αποκατάσταση της γραμμής μετά το δυστύχημα. Κατά πληροφορίες, εξετάζεται η επιλογή να λειτουργεί η γραμμή μόνο για εμπορικές αμαξοστοιχίες και να μπει προσωρινός φραγμός στα δρομολόγια των επιβατικών (οι επιβάτες θα μετακινούνται με λεωφορεία). Το δεύτερο σημείο είναι η παρουσίαση όλης της αλληλουχίας των «συστημικών προβλημάτων» γύρω από μια σύμβαση (την περιβόητη 717), η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα από το 2014, χωρίς να ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα.

Ο εκλογικός ορίζοντας

Στη βάση αυτή, από την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαρτίου αναμένεται να ξεπαγώσει για το Μαξίμου και η προεκλογική προετοιμασία μαζί με τον εκλογικό ορίζοντα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρωθυπουργός «έδιωχνε από τις συσκέψεις» όποιον επιχείρησε διστακτικά να βάλει στο τραπέζι εκλογικά σενάρια. Ωστόσο, πρωθυπουργικοί συνεργάτες αναμένουν πια ότι οι τελικές αποφάσεις δεν αργούν. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εντείνονται οι επιφυλάξεις για το αν είναι ρεαλιστικό στην πράξη (γιατί θεωρητικά είναι) το μέχρι πρότινος κυρίαρχο σενάριο για τη διπλή, κατά τα φαινόμενα, αναμέτρηση:  9 Απριλίου και 14 ή 21 Μαΐου. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μετάθεση των εκλογών τον Μάιο. Οι εισηγήσεις θα δείξουν προς τις 21 Μαΐου (ή 14) για την πρώτη κάλπη και τις 2 Ιουλίου για τη δεύτερη. Εξασθενημένο εμφανίζεται το ενδεχόμενο για μικρή μετάθεση στις τελευταίες Κυριακές του Απριλίου (23 ή 30) με τη δεύτερη αναμέτρηση αναγκαστικά στις 28 Μαΐου, καθώς έπονται οι Πανελλαδικές του Ιουνίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης