Ανοδικά έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να αποτινάξει την επιφυλακτικότητα που τροφοδοτούν οι πολιτικές διεργασίες, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,64% στις 1.083,22 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 119 εκατ. ευρώ.

Η αγορά κατάφερε να σταματήσει το πτωτικό σερί που της στέρησε πάνω από 40 μονάδες στον γενικό της δείκτη και να κρατήσει τη ζώνη των 1.080 μονάδων, μετά την καθοδική «επίσκεψη» στις 1.060 μονάδες την Τρίτη. Ωστόσο, αν και οι αγοραστές είχαν τα ηνία της συνεδρίασης, οι παρεμβάσεις τους ήταν επιλεκτικές, αφήνοντας αρκετή προσφορά να αιωρείται και να πιέζει καθημερινά αρκετούς τίτλους.

Οι πολιτικές εξελίξεις και ο χειρισμός της σιδηροδρομικής τραγωδίας από την κυβέρνηση είναι το μείζον θέμα της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, και όπως όλα δείχνουν να παραμείνει μέχρι και τις εκλογές. Άλλωστε, σημειολογικά, συμπεριλαμβάνει όλες τις παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία μερικά χρόνια αργότερα. Και αυτές οι παθογένειες είναι και ένας ανασταλτικός παράγοντας της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία οι long προσμένουν.

Η χρηματιστηριακή “καταιγίδα” που υπήρξε στην αγορά αυτές τις ημέρες ήταν ένα πολύ καλό δείγμα του πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα, καθώς η ανεπανάληπτη άνοδος των 11 συνεχόμενων εβδομάδων και το +30% του ΓΔ στο εξάμηνο ήρθαν ξεκάθαρα από την προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας. Η οποία ανάκτηση, προϋπέθετε το -επίσης προεξοφλημένο- καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, με τις φήμες, και μόνο φήμες, να αναφέρουν για δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κακή εικόνα στα ποσοστά των κομμάτων.

Το σενάριο πάντως που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες είναι η αγορά να συντηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα εωσότου υπάρξει καλύτερη σαφήνεια στο πολιτικό μέτωπο και τους εκλογικούς συσχετισμούς. Άλλωστε, η επενδυτική βαθμίδα, το «ιερό δισκοπότηρο» πολλών long έχει συνδεθεί με το σενάριο του γρήγορου σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης, επομένως οι όποιες αγοραστικές αποφάσεις θα κινηθούν με γνώμονα αυτό το μέτωπο.

Σε επίπεδο τίτλων, ΕΛΧΑ, Jumbo, ΔΕΗ και Πειραιώς ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Quest, Σαράντης, Motor Oil, Λάμδα και Εθνική. Από την άλλη, Aegean και ΟΠΑΠ δέχτηκαν μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Autohellas και ΟΤΕ. Αμετάβλητες έκλεισαν οι Eurobank, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους