Με την ακρίβεια να πλήττει τα εισοδήματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν κάθε μήνα τη μάχη της πληρωμής των φόρων. Οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών υποχρεώσεων και στην προσπάθεια τους να είναι συνεπείς επιλέγουν ποιους φόρους θα πληρώσουν στην ώρα τους, ποιους θα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση αλλά και ποιους θα αφήσουν για… αργότερα. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι το 2022 η συμμόρφωση των φορολογούμενων κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, έφθασε στο 83,30% οριακά βελτιωμένο σε σύγκριση με το 2021 που ήταν 83,20% και αυξημένο κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019. Στη διάρκεια του 2022 το μεγαλύτερο ποσοστό εισπραξιμότητας παρατηρείται στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 καθώς ανήλθε στο 84,36% και έπονται το τέταρτο με 84,09%, το τρίτο με 83,53% και το πρώτο με 81,34%.

Πιτσιλής: Υψηλότερα του στόχου τα δημοσιονομικά έσοδα το 1ο δίμηνο

Κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος το φόρο εισοδήματος ενώ μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές τους επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις καθώς εξοφλούν στην ώρα τους το φόρο εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τα εξής:

–              ΦΠΑ. Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ. Το 2022 διαμορφώθηκε στο 85,36%. Από τα 14,05 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το δωδεκάμηνο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2022 το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 11,99 δις. ευρώ.

–              Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 87%.  Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 4,496 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν στο 12μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 3,915 δις. ευρώ.

–              ΕΝΦΙΑ. Σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε πέρυσι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Στο 12μηνο ανήλθε σε 77,22%. Από τα 2,66 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 2,059 δις. ευρώ.

–              Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 σε  74,19%  καθώς από 3,446 δισ ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 2,573 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των φόρων αλλά και  η συνεισφορά των νέων τεχνολογιών την τελευταία διετία αύξησαν σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσαν  την εισπραξιμότητα των φόρων. Επίσης από το 2019 μέχρι σήμερα ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δείχνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ επιλέγουν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση αποπληρώνοντας την οφειλή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax