Ο Τζο Μπάιντεν το ονόμασε «κοιλάδα των Ονείρων» και βρίσκεται στην κομητεία Λίκινγκ του Οχάιο.

Εκεί, δίπλα σε αχυρώνες και κοπάδια αγελάδων, έχει στηθεί ένα τεράστιο κέντρο, στο οποίο σε λίγους μήνες, χιλιάδες εργαζόμενοι θα συναρμολογούν μικροτσίπ σε αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην πιο πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης προέβαλε ως ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη.

Τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που «έριξε» η Intel Corp. σε αυτό το αγρόκτημα είναι ο καρπός μιας δικομματικής ομοσπονδιακής προσπάθειας. Στοχεύει στην αναζωογόνηση της εγχώριας παραγωγής τσιπ για να μειώσει την εξάρτηση από τις ασιατικές εισαγωγές και επίσης να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της Κίνας να εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως την παγκόσμια τεχνολογική υπερδύναμη.

Τα σχέδια για το συγκρότημα της Intel στο Οχάιο , το πρώτο της σημαντικό έργο στην πολιτεία εδώ και 40 χρόνια, απαιτούν την κατασκευή έως και 10 fabs σε μια δεκαετία ή περισσότερο. Το πρώτο κομμάτι πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2025 και θα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους.

Η ανεκτίμητη αξία των… μικροτσίπ

Το μεγάλο εμπόδιο

Η μεγαλύτερη εισβολή της Αμερικής στη βιομηχανική πολιτική από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζει ένα μεγάλο εμπόδιο που δεν έχει τραβήξει πολύ την προσοχή, αλλά γίνεται εμφανές στο φυλάκιο της Intel στο Οχάιο. Όπως γράφει το Bloomberg, ιστορικά, οι ΗΠΑ έχουν ευδοκιμήσει επειδή είχαν άφθονες δεξαμενές εργατικού δυναμικού – για λόγους καλούς (μετανάστευση) και κακούς (σκλαβιά). Όμως έφτασε η ώρα που τα δημογραφικά στοιχεία της Αμερικής συνωμοτούν ενάντια στις οικονομικές φιλοδοξίες της.

Έχουν περάσει μόνο έξι μήνες από την τελετή θεμελίωσης, αλλά ο επικεφαλής ανάδοχος της Intel προσπαθεί ήδη να βρει εργάτες. Η Catherine Hunt Ryan, πρόεδρος κατασκευής και τεχνολογίας στην Bechtel Corp., λέει ότι η ανάγκη του έργου για ηλεκτρολόγους και τεχνικούς σωληνώσεων «ξεπερνά σημαντικά την προσφορά εργασίας στην τοπική περιοχή». Η Bechtel αναμένει να εισάγει τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων που χρειάζεται εκτός της περιοχής του Κολόμπους, συμπεριλαμβανομένων άλλων πολιτειών. Ένα επιπλέον 30% θα είναι μαθητευόμενοι που θα εργάζονται μέσα από συνδικαλιστικά προγράμματα.

Ελλείψεις εργαζομένων

Η Intel δεν είναι μόνη. Αυτήν τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν έχουν αρκετούς μάγειρες, εργάτες συναρμολόγησης, νοσοκόμες, δασκάλους, οδηγούς φορτηγών, αστυνομικούς, πυροσβέστες, συγκολλητές — και η λίστα συνεχίζεται. Η ανεργία βίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας πλησιάζει το υψηλό όλων των εποχών. Το αποτέλεσμα: Τον Ιανουάριο υπήρχαν 5,1 εκατομμύρια περισσότερες διαθέσιμες θέσεις από άτομα για να τις καλύψουν, σύμφωνα με ερευνητές της Fed του St.Louis

Η εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας αντιμετωπίζεται συχνά ως παρέκκλιση που οφείλεται στην πανδημία. Αλλά υπάρχει μια ισχυρή υπόθεση ότι είναι πραγματικά το προϊόν δημογραφικών τάσεων που προηγήθηκαν και επιταχύνθηκαν με την Covid-19. Οι ειδικοί λένε ότι χωρίς ουσιαστική κρατική παρέμβαση, το έλλειμμα των εργαζομένων της Αμερικής θα μπορούσε να γίνει φόρος στην ανάπτυξη και να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξωχώριας εκμετάλλευσης, όπως αυτό που προσπαθεί να αντιστρέψει ο νόμος Chips and Science του 2022.

Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το 2018 για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1960, καθώς αυξήθηκαν οι συνταξιοδοτήσεις και λιγότεροι νέοι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό. Η ομάδα, η οποία καλύπτει άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών, συρρικνώθηκε επίσης τα δύο χρόνια που ακολούθησαν και έκτοτε αυξήθηκε μόνο λόγω της ανάκαμψης στη διεθνή μετανάστευση. (Το άλμα ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που θεσπίστηκαν στο απόγειο της πανδημίας.)

Ετήσια αλλαγή στον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας των ΗΠΑ

Προσθέστε τα όλα και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: Από το 2017 έως το 2022 ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά μόλις 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, έναντι 11,9 εκατομμυρίων το 2000-05.

Αυτό που κάποτε απασχολούσε μια στενή ομάδα δημογράφων και αναλογιστών απασχολεί τώρα όλους, από τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μέχρι τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Federal Reserve. Σε μια ομιλία του Νοεμβρίου , ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε τους θανάτους από πανδημία, την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και τη μείωση της συμμετοχής στην εργασία ως βασικές δυνάμεις πίσω από το διευρυνόμενο έλλειμμα εργαζομένων. Λόγω του χάσματος, η αύξηση των μισθών είναι πολύ πάνω από τις ιστορικές τάσεις, περιπλέκοντας το έργο της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό, σημείωσε.

«Οργασμός» έργων

Η υπόσχεση 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις που προσφέρονται στον νόμο για τα τσιπ έχει ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 40 έργα και περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τη βιομηχανία ημιαγωγών. Για να στελεχώσει αυτά τα εργοστάσια, η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo λέει ότι η βιομηχανία θα χρειαστεί 100.000 νέους τεχνικούς πέρα ​​από τους 277.000 που ήδη απασχολεί. «Είναι μια τόσο διαφορετική στιγμή στην ιστορία σε σύγκριση με τα τελευταία 20, 40 ή 50 χρόνια», λέει η Gabriela Cruz Thompson, το στέλεχος της Intel που έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης σε πανεπιστήμια και τεχνικά κολέγια στο Οχάιο. «Ποτέ δεν είχαμε τόσες πολλές εταιρείες που χτίζουν τόσα πολλά».

Ο νόμος για τον πληθωρισμό

Τα κίνητρα που δημιουργήθηκαν από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του περασμένου έτους αποτελούν επίσης κίνητρο για επενδύσεις: Νέα εργοστάσια ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών ανακοινώνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Το κονδύλι ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε για υποδομές το 2021 ενισχύει επίσης τη ζήτηση για εργαζομένους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι ο πρωταρχικός στόχος όλων αυτών των νομοθετικών πράξεων είναι να υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της Αμερικής. Οι σύμβουλοι του προέδρου βλέπουν τη σφιχτή αγορά εργασίας ως εργαλείο για να επαναφέρουν εκείνους που άφησαν πίσω τους δυνάμεις όπως η παγκοσμιοποίηση σε καλά αμειβόμενη εργασία και να εξασφαλίσουν ένα λαμπρότερο μέλλον για τις κοινότητες που έχασαν τις προηγούμενες εκρήξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως