Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να θέσει υπό δοκιμή την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο των κορυφαίων τραπεζών της ευρωζώνης μετά την απότομη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.

Όπως δήλωσε σε λιθουανική εφημερίδα ο επικεφαλής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια, η πραγματοποίηση της δοκιμής καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική και λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μία κυβερνοεπίθεση που ήρθε από το… διάστημα

«Τον επόμενο χρόνο ξεκινάμε ένα θεματικό stress test για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, το οποίο θα προσπαθήσει να τεστάρει πώς οι τράπεζες είναι σε θέση να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση», δήλωσε ο Ένρια στην εφημρίδα Verslo žinios.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό τις τράπεζες να είναι σε εγρήγορση για κυβερνοεπιθέσεις προερχόμενες από τη Ρωσία, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει σε σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Υπήρξε σημαντική αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις», είπε ο Ένρια. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς την πηγή των επιθέσεων, αλλά είναι γεγονός ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος».

Η Ένρια κατέληξε ότι μέρος του προβλήματος είναι ότι οι τράπεζες αναθέτουν μέρος της κρίσιμης υποδομής πληροφορικής τους, άρα και της κυβερνοασφάλειας, σε εξωτερικούς συνεργάτες ή σε άλλα ενδοεταιρικά σχήματα του ομίλου τους.

Τα αποτελέσματα των νέων αυτών stress test αναμένονται περίπου στα μέσα του 2024, κατέληξε ο Ένρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή