Το προεδρείο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S&D), στην πραγματικότητα, δεν είχε κανέναν λόγο να έρθει για να συνεδριάσει στην Ελλάδα. Η Ιρατσε Γκαρσία Πέρεθ, ωστόσο, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη λίγες μέρες μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη, που ξεκίνησε την Πέμπτη επισήμως, ερμηνεύεται και δείγμα εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ από την ευρωπαϊκή του οικογένεια και αποδίδεται στις καλές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει ο Ανδρουλάκης στις Βρυξέλλες.

Στην Αθήνα 9-10 Μαρτίου η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών

«Εμείς οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες ερχόμαστε στην Αθήνα για να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ»

Παράλληλα, ωστόσο ερμηνεύεται και ως μήνυμα στήριξης μετά από την υπόθεση των υποκλοπών, την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο –καθόλου τυχαία, η κλειστή συνεδρίαση της Παρασκευής έχει θέμα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και σ’ αυτή συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και δύο δημοσιογράφοι, ο Τάσος Τέλλογλου και ο Γιάννης Σουλιώτης.

Η στήριξη έχει και προγραμματικό (δηλαδή και εκλογικό) χαρακτήρα: «Εμείς οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες ερχόμαστε στην Αθήνα για να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στις προσπάθειές του να προωθήσει την κοινή μας ευρωπαϊκή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ώστε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τρόικες», δήλωσε πριν την άφιξή της στην Ελλάδα η Πέρεθ, δίνοντας ακόμα ένα σημείο αναφοράς για την επίσκεψη.

Αυτό το σημείο φάνηκε στην ατζέντα της Πέμπτης, που είχε και συμβολικό, αλλά και προγραμματικό χαρακτήρα, χτίζοντας ένα σοσιαλδημοκρατικό, ευρωπαϊκό προφίλ για το ΠΑΣΟΚ –με επισκέψεις στην «Μέλισσα», για μια συζήτηση με γυναίκες πρόσφυγες, και δύο ανοιχτές συζητήσεις, μια για την κοινωνική στέγαση και μια για την ενέργεια.

Και παρότι η εσωτερική επικαιρότητα έχει μεταθέσει όλα τα υπόλοιπα σε μεταγενέστερο χρόνο, η ανάδειξη αυτής της προγραμματικής εναλλακτικής στον προοδευτικό χώρο εξυπηρετεί και τον «διμέτωπο», την διπλή κριτική που συνεχίζουν τα κεντροαριστερά στελέχη προς την σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η στρατηγική του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στην συζήτηση για την κοινωνική κατοικία και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε την στρατηγική του κόμματος ως προσπάθεια χτισίματος ενός διαφορετικού στεγαστικού μοντέλου, με επίκεντρο τους πιο αδύναμους και τους νεότερους, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού για χαμηλότερα ενοίκια στα αστικά κέντρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης από την σημερινή κυβέρνηση ως «χαμένη ευκαιρία», τα στελέχη του κόμματος (Ηλίας Κικίλιας, Δημήτρης Σπυράκος) έδωσαν τις λεπτομέρειες των προτάσεων για την στέγαση και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων (Παναγιώτης Καλόφωνος-ΕΕΚΕ, Αγγελος Πιλάτης-ΙΝΚΑ, Βίκτωρας Τσιαφούτης-ΕΚΠΟΙΖΩ) περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που αφορούσε και την εργασιακή επισφάλεια της νέας γενιάς, συμμετείχαν και νέοι εργαζόμενοι που περιέγραψαν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Νωρίτερα, σε συνεδρίαση για την ενέργεια, η επικεφαλής των S&D επεσήμανε πως η πράσινη μετάβαση παραμένει προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ωστόσο αυτή οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τους κοινωνικούς προβληματισμούς, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω.  Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας, Χάρης Δούκας, τόνισε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «ώστε επιχειρήσεις αλλά και πολίτες να καταστούν ενεργειακά αυτόνομοι».

Η μόνη διέξοδος

Το ίδιο προγραμματικό προφίλ, ως «μόνη λύση διεξόδου» για την επόμενη μέρα, το ΠΑΣΟΚ θέλησε να το αναδείξει και μετά την τραγωδία των Τεμπών. Γι’ αυτό και μέχρι τώρα σηκώνει τους τόνους όσον αφορά τις κυβερνητικές ευθύνες, στηλιτεύοντας την επικοινωνιακή διαχείριση του δυστυχήματος από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κυρίως την κατάρρευση του επιτελικού κράτους:

«Το δήθεν επιτελικό κράτος, για το οποίο πανηγύριζαν όλοι τέσσερα χρόνια, και για το οποίο ο κ. Πιερρακάκης μας έλεγε πως μέχρι και οι Ιάπωνες το ζηλεύουν, σήμερα δεν τόλμησε καν να το ψελλίσει ο κ. Μητσοτάκης ως “επιτελικό”. Το χαρακτήρισε -τέσσερα χρόνια μετά- “βαθύ και αναχρονιστικό”», ανέφερε σχολιάζοντας το υπουργικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος τύπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση