Kατά σχεδόν 80% σε διάστημα τριών ετών κατάφερε να μειώσει τον μέσο όρο ηλικίας των υποθέσεων που διαχειρίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αυτό σημειώνεται σε ενημερωτικό δελτίο της επιτροπής και ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τον Σεπτέμβριο του 2019, ο μέσος όρος ηλικίας των υποθέσεων στην επιτροπής ήταν περίπου στα 8 έτη, το Δεκέμβριο 2021 μειώθηκε στα 2 έτη ενώ τον Δεκέμβριο 2022 ο μέσος όρος των υποθέσεων της επιτροπής υπολογίστηκε σε 1 έτος και 8 μήνες.

Ποιος κλάδος σημείωσε ρεκόρ καταγγελιών από τους καταναλωτές το 2022 [Έρευνα]

Σχετικά με την κατάσταση των εκκρεμών και προς έναρξη υποθέσεων αξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται η αύξηση των προς έναρξη υποθέσεων μέσα στο 2022, η οποία, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο, επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της λειτουργίας της πλατφόρμας ανώνυμης πληροφόρησης whistleblowing, «αποδεικνύοντας ότι η εμπιστευτική παροχή πληροφοριών αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μπορεί να συμβάλει καίρια στην επιτυχία των ερευνών της».

Διάρθρωση των υποθέσεων

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έλαβε συνολικά 42 νέες αποφάσεις οι οποίες ανά κατηγορία αναλύονται ως εξής:

– 30 υποθέσεις εκ των οποίον οι 18 αφορούσαν σε συγκεντρώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας

– 1 γνωμοδότηση

– 2 κλαδικές μελέτες

– 1 κανονιστική παρέμβαση

– Και 8 λοιπές αποφάσεις

Ακόμη σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2019, η επιτροπή το 2022 παρουσίασε αύξηση των αποφάσεων που εξέδωσε κατά ποσοστό 75%, με τα τελευταία έτη να χρησιμοποιείται όλη η εργαλειοθήκη που παρέχει στην επιτροπή το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Σημαντική πρόοδος τα τελευταία 2 έτη επιτεύχθηκε συγκεκριμένα τόσο στον αριθμό κληρώσεων υποθέσεων σε εισηγητή για κατά προτεραιότητα εξέταση, όσο και στην μείωση του μέσου όρου ηλικίας των υποθέσεων ανά διεύθυνση με υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν σε σύντομους χρόνο (12-13 μήνες από την έναρξη της έρευνας), «παρά τον περιορισμένο αριθμό ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ιδιαίτερα μέσω της αποτελεσματικής χρησιμοποίησης των διαφόρων εργαλείων που μας παρέχει ο νόμος (όπως οι διευθετήσεις)».

Η επόμενη μεταρρύθμιση

Η επόμενη μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται από την διοίκηση της Αρχής αφορά την εσωτερική λειτουργία και διαδικασία της επιτροπής «ώστε το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό της να δύναται να εστιάσει περισσότερο σε αυτεπάγγελτες έρευνες ή καταγγελίες για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές (αντι-ανταγωνιστικές συμπράξεις, κατάχρηση δεσπόζουσα θέσης) ή, σε περίπτωση που αυτές δεν επαρκούν, Kανονιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας με μη αποτελεσματικές συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και συγκεντρώσεις Β φάσης οι οποίες προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτών με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού».

Σκοπός είναι τόσο η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, όσο και η επιτροπή να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους, έτσι ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την έρευνα της η ΓΔΑ, αλλά και ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων της Αρχής, «κάτι που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της λειτουργίας της ΕΑ το τελευταίο έτος με 2 μόνο εισηγητές από τους 6 που προβλέπει ο νόμος».

Όπως σημειώνεται , ύστερα από τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε με την ολοκλήρωση πλέον των 160 παλαιών εκκρεμών υποθέσεων τα τελευταία τρία έτη, το να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εξέτασης συγκεντρώσεων Α φάσης θα παράσχει στην επιτροπή τους απαραίτητους πόρους για να επενδύσει σε υποθέσεις με μεγαλύτερο ακόμα «αποτύπωμα» στους καταναλωτές και την οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο
Επιχειρήσεις |

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο

Ο ΟΤ συνομιλεί με την κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και δύο φορές αναγορευμένη Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής – από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών