Η απόδραση στα ελληνικά νησιά είναι κάτι φανταστικό για πολλούς, που πέρασαν σε αυτά τις διακοπές τους. Για άλλους, είναι μια επιλογή τρόπου ζωής. Αν, δηλαδή, έχουν τα χρήματα να ξοδέψουν.

Με αυτή τη φράση το CNBC ξεκινά ένα αφιέρωμα στην ελληνική «golden visa» υπό τον τίτλο «Πολλά από τα προγράμματα «χρυσής βίζας» της Ευρώπης κλείνουν — αλλά η ζήτηση είναι αυξημένη σε αυτό το hotspot της Μεσογείου», όπου hotspot η Ελλάδα… Στο θέμα φιγουράρει η φωτογραφία της απομακρυσμένης παραλίας της Κέρκυρας Πόρτο Τιμόνι.

Στο δημοσίευμα αναφέρει ότι εκδόσεις του συστήματος «χρυσής βίζας» της χώρας – το οποίο χορηγεί πενταετή άδεια παραμονής σε άτομα που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε ελληνικά ακίνητα – σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι σε 2.767, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Ασύλου και Μετανάστευσης . Ο αντίστοιχος αριθμός το 2021 ήταν 1.525.

Golden visa: Τι ισχύει στην Ευρώπη – Η κατάσταση στην Ελλάδα

Έρχεται το… δολάριο

Και ενώ οι Κινέζοι πολίτες είναι οι κορυφαίοι αιτούντες του προγράμματος, αντιπροσωπεύοντας το 63% όλων των αιτήσεων από την έναρξή του το 2014, μια νέα ομάδα επενδυτών αναδύεται: πλούσιοι Αμερικανοί.

Οι αιτήσεις από πολίτες των ΗΠΑ με υψηλή περιουσία αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία μετανάστευσης Astons, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον τρίτο προτιμώμενο προορισμό «διαμονής ανά επένδυση» των Αμερικανών μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία καταργούν την υπηκοότητα μέσω επενδύσεων

Όπως γράφει το CNBC, η Πορτογαλία είναι ο προτιμώμενος προορισμός για τους πλούσιους ομογενείς Αμερικανούς εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω του εύκρατου κλίματος, της καλής ποιότητας ζωής και της πρόσβασης στη ζώνη χωρίς σύνορα ταξιδιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, με την απόφαση της χώρας τον περασμένο μήνα να καταργήσει το πρόγραμμά της για μη Ευρωπαίους υψηλής καθαρής αξίας, που έρχεται λίγες μέρες μετά από παρόμοιες κινήσεις της Ιρλανδίας , η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει πλέον το στέμμα.

Η Alina Lesina, εμπειρογνώμονας μετανάστευσης για την Astons USA, θεωρεί πιθανό η Ελλάδα θα γίνει πλέον ο «προορισμός επιλογής» για τους πλούσιους στις ΗΠΑ.

«Όχι μόνο ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό σύστημα χρυσής βίζας μεταξύ των επενδυτών των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά καταγράφηκε επίσης μια τεράστια αύξηση σε αυτό το ενδιαφέρον σε ετήσια βάση», είπε η Lesina.

«Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα»

Η Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, ανέφερε ότι η τάση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της ευρείας απήχησης που έχει ήδη η χώρα στους παραθεριστές.

«Σε σύγκριση με αυτές τις άλλες χώρες, έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», δήλωσε η Αναστασοπούλου στο CNBC Travel στην ITB Berlin.

«Έχουμε χαμηλότερο κόστος ζωής, υπέροχο κλίμα όλο το χρόνο και επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα όπως χρειάζεται», είπε.

Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει το ελάχιστο όριο της επένδυσης στα 500.000 δολάρια από τον Μάιο, φέρνοντάς το πιο κοντά σε παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία. Η Αναστασοπούλου είπε ότι ήταν «για την προστασία της τοπικής αγοράς ακινήτων και την προστασία των νέων». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα είναι ανοιχτές σε επαναξιολόγηση και πιθανή προσαρμογή.

Περισσότερες χώρες αποκαλύπτουν «χρυσές βίζες»

Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων προγραμμάτων «διαμονής με επένδυση» στον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη της εταιρείας συμβούλων ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν επί του παρόντος στις τάξεις τέτοιων δεικτών, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία για τους χρόνους επεξεργασίας, την ποιότητα ζωής και το συνολικό κόστος.

Ωστόσο, ακόμη και όταν ορισμένες χώρες της ηπείρου περιορίζουν τις χρυσές βίζες, ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση πλούσιων ατόμων αυξάνεται παγκοσμίως.

Τα αφρικανικά έθνη είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρουν νέα προγράμματα διαμονής και διπλής υπηκοότητας με αντάλλαγμα μια εισφορά κεφαλαίου από άτομα με μετρητά για ξόδεμα.

Η Κένυα βρίσκεται επί του παρόντος σε προχωρημένα στάδια εισαγωγής της ιθαγένειας μέσω επένδυσης. Η Ουγκάντα, επίσης, φέρεται να εξετάζει ένα παρόμοιο πρόγραμμα.

Ανάλογα προγράμματα τρέχουν στο νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό αλλάι και στις κοντινές του Σεϋχέλλες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Όπως έχει ήδη γράψει ο OT, το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη ΔΕΘ την αύξηση του ορίου αυτού αυξήθηκε σε 500.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τον Μάιο.

Εκτίναξη των αιτήσεων

Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι αιτήσεις για έκδοση άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», εκτινάχθηκαν, καθώς οι ανακοινώσεις για αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης ενεργοποίησε τα «αντανακλαστικά» της αγοράς, επισπεύδοντας τις σχετικές αποφάσεις.

Με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Δεκέμβριο του 2022 οι αιτήσεις για νέες άδειες έφτασαν τις 1.116, από 337 που ήταν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μια αύξηση της τάξεως του 231%.

Συνολικά, το 2022 εκδόθηκαν 2.767 νέες άδειες επενδυτικής μετανάστευσης, αριθμός αυξημένος κατά 81% έναντι του 2021, όταν είχαν χορηγηθεί 1.525. Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να υπολείπεται του 2019, όταν είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό με 3.504 νέες άδειες. Εντός του 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.264 αιτήσεις για την έκδοση νέων αδειών, αριθμός που μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης αυξάνεται σε 5.547.

Οι Κινέζοι παραμένουν η πολυπληθέστερη κατηγορία επενδυτών και μάλιστα με σημαντική διαφορά των υπολοίπων. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2022 το 62,8% των αδειών παραμονής, ή 6.159 άδειες, είχε χορηγηθεί σε Κινέζους. Ακολουθούν οι επενδυτές από την Τουρκία με μερίδιο 6,4% και 631 άδειες, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι επενδυτές από τον Λίβανο (4,5%), τη Ρωσία (4,5%) και την Αίγυπτο (2,9%). Σχεδόν 200 άδειες έχουν χορηγηθεί και σε Βρετανούς επενδυτές, αν και στην πλειονότητά τους εκτιμάται ότι αυτοί διέθεταν ήδη κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα και απλώς αιτήθηκαν και την έκδοση άδειας παραμονής, μετά την επιβολή του Brexit.

Οι αλλαγές στο πλαίσιο

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που ισχύουν, έως τις 30 Απριλίου είναι εφικτή η εξασφάλιση άδειας παραμονής με βάση το όριο των 250.000 ευρώ, αρκεί να έχει συναφθεί προσύμφωνο αγοράς ακινήτου.

Μετά τις 30 Απριλίου, θα επιβληθεί όριο 500.000 ευρώ στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης και σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης. Στην πράξη, θα καταστεί δυσκολότερη η αγορά ακινήτου με σκοπό την εξασφάλιση άδειας παραμονής σε περιοχές όπως ο Βύρωνας, η Ηλιούπολη, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου, ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και ασφαλώς το κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχα, στον βόρειο τομέα της Αττικής περιλαμβάνονται περιοχές όπως τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, η Μεταμόρφωση, η Πεύκη, το Μαρούσι, το Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Αγία Παρασκευή και τα Μελίσσια.

Στα νότια προάστια, το ίδιο όριο των 500.000 ευρώ θα ισχύσει από τον Αγιο Δημήτριο και την Καλλιθέα, μέχρι τη Νέα Σμύρνη, τον Αλιμο, το Ελληνικό και φυσικά τη Γλυφάδα. Ωστόσο, από τη Γλυφάδα και μετά, όσο συνεχίζει κανείς κατά μήκος της ακτογραμμής της Αττικής, δηλαδή σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα, η Βούλα, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος και το Σούνιο, δεν θα αλλάξει κάτι, καθώς θα διατηρηθεί το σημερινό όριο των 250.000 ευρώ, με τη δυνατότητα μάλιστα να αποκτηθούν περισσότερα του ενός ακίνητα.

Η χρυσή βίζα και οι περιοχές

Το ποσό αυτό πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν την κατάθεση του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις παραπάνω περιοχές, αυτή πραγματοποιείται σ’ ένα μόνο ακίνητο.

Σε περίπτωση εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου τότε είναι 500.000 η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας και η επένδυση πραγματοποιείται σ’ ένα μόνο ακίνητο.

Ανανέωση άδειας παραμονής

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία του ακινήτου ορίζεται στις 250.00 ευρώ.

Πολίτες τρίτων χωρών – κάτοχοι άδειας μόνιμης διαμονής επενδυτή μπορούν ν’ ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους για ισόχρονη διάρκεια εφόσον το ακίνητο παραμένει στην κυριότητα ή νομή τους και δεν αποτελεί πρόβλημα το διάστημα απουσίας τους από τη χώρα.

Επίσης, για τους πολίτες τρίτων χωρών κατόχους ακινήτων παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης αυτών.

Η έκδοση άδειας διαμονής χορηγείται εντός δυο μηνών από τη συμπλήρωση του φακέλου.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 οι πολίτες τρίτων χωρών έχουν το χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις περιοχές στις οποίες αλλάζουν τα όρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα