Η Γερμανία πλησιάζει στο τέλος του πρώτου τριμήνου με μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι η κρίση του 2022 έχει παραδοθεί στην ιστορία.

Οι αναλυτές δεν προβλέπουν πλέον ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί φέτος, ξεφεύγοντας από μια ήπια ύφεση από την οποία είναι πιθανό να βγει την άνοιξη. Μερικοί, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, εκτιμούν ακόμη ότι η σύντομη ύφεση μπορεί ακόμα να αποφευχθεί.

Γερμανία: Κανένα κίνδυνο δεν διατρέχει ο προϋπολογισμός για το 2024

Η αισιοδοξία επιστρέφει

Ο εταιρικός τομέας της Γερμανίας παρέχει έδαφος για ελπίδα. Η βιομηχανική παραγωγή και οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Το ίδιο και ο δείκτης αναφοράς μετοχών DAX.

Υπάρχει επιπλέον λόγος για αισιοδοξία – κυρίως με την πρόβλεψη της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG για πιθανή άνοδο 15% στα έσοδα φέτος.

Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα της Κίνας προσφέρει λαμπρές προοπτικές για τους εξαγωγείς. Σε μια γεύση του τι θα μπορούσε να συμβεί, τα γερμανικά εργοστάσια είδαν μια αύξηση στις παραγγελίες από το εξωτερικό καθώς ξεκίνησε το 2023.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό, καθώς το κόστος ζωής γιγαντώνεται, η αγορά κατοικίας κλυδωνίζεται και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να προκαλούν αναστάτωση στις αγορές.

Αλλά το κυρίαρχο συναίσθημα σε μια χώρα της οποίας η προηγούμενη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση την άφηνε να βυθίζεται «άβυσσο» πέρυσι —σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ— είναι ότι η αισιοδοξία επιστρέφει.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Η οικονομία της Γερμανίας έχει αποδειχθεί εκπληκτικά εύρωστη τον χειμώνα και οι πρόσφατοι δείκτες παρέχουν κάποια αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, η οικονομική δραστηριότητα είναι απίθανο να αναπτύξει μεγάλη δυναμική το 2023», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Martin Ademmer.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκίνησε τη χρονιά δηλώνοντας αισιόδοξα ότι ήταν πεπεισμένος ότι η ύφεση δεν θα πλήξει τη χώρα. Ο Χάμπεκ ήταν λιγότερο αισιόδοξος, αλλά επέμεινε ότι είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα σενάρια.

Όπως αποδείχθηκε, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο – λιγότερο από το ήμισυ της πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκείνη την εποχή.

Η μέση πρόβλεψη στη μηνιαία έρευνα αναλυτών του Bloomberg αναφέρει πτώση 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Ωστόσο, οι προβλέψεις για ολόκληρο το έτος έχουν βελτιωθεί και υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο.

Υπάρχει επίσης αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί ακόμα καλύτερο.

Ενας ήπιος χειμώνας

Ο δείκτης προσδοκιών Ifo αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,5% τον Ιανουάριο — υπερδιπλάσια από την πρόβλεψη. Οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν επίσης απροσδόκητα.

Η Volkswagen είναι ένα παράδειγμα αισιοδοξίας. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης προέβλεψε ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν αυτό το μήνα χάρη στο πλήρες βιβλίο παραγγελιών και τη χαλάρωση της πίεσης της προσφοράς στους ημιαγωγούς.

Η κατασκευάστρια ανταλλακτικών αυτοκινήτων Continental AG είναι ένας ακόμη φάρος ελπίδας.

Μπορούμε να επιδιώξουμε μια προοπτική που επιδιώκει αυξημένη ανάπτυξη, υψηλότερες πωλήσεις, καθώς και υψηλότερα κέρδη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Νικολάι Σέτζερ στο Bloomberg Television αυτή την εβδομάδα, αφού παραπονέθηκε για την «εξαιρετικά προκλητική και δύσκολη χρονιά» που μόλις πέρασε.

Αυτό που έσωσε την οικονομία ήταν ο συνδυασμός ενός ήπιου χειμώνα που απαιτούσε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και τις κυβερνητικές προσπάθειες να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και να επεκτείνει την αποθήκευση.

Οι ανησυχίες

Η Γερμανία δεν είναι εντελώς έξω από το δάσος. Η ένωση κατασκευαστών μηχανημάτων και εξοπλισμού VDMA ανέφερε μια δραστική ετήσια πτώση στις παραγγελίες τον Ιανουάριο, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα.

Οι καταναλωτές παραμένουν αδύναμοι, με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 9,3% και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για δεύτερο μήνα τον Ιανουάριο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bundesbank, Jens Ulbrich, προειδοποίησε ότι οι επενδύσεις σε στέγαση θα μπορούσαν να βυθιστούν, προμηνύοντας μια «τέλεια καταιγίδα».

Μια άλλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα — προσθέτοντας σε περισσότερες από 300 μονάδες βάσης αυξήσεων μέχρι σήμερα — θα μειώσει επίσης την ανάπτυξη.

Γενικότερα, ένας σύνθετος δείκτης  που καταρτίστηκε από το ινστιτούτο DIW του Βερολίνου υποχώρησε τον Φεβρουάριο. Η Geraldine Dany-Knedlik, αναλύτρια, είπε ότι η οικονομία δεν έχει «πέσει προς τα κάτω» ακόμη, αν και παραδέχτηκε ότι τα πράγματα φαίνονται πιο θετικά από τα τέλη του περασμένου έτους.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν η Γερμανία «δει» μια συρρίκνωση αυτό το τρίμηνο, είναι ήδη σαφές ότι η ύφεση θα ήταν πολύ λιγότερο επιζήμια από ό,τι θα μπορούσε να είναι. Η ανεργία, αφενός, δεν έχει ξεπεράσει το 5,5%, ενώ η κρατική βοήθεια προς τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας έχει επίσης βοηθήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή