Ο αριθμός των εύπορων οικογενειών στην Κίνα και ο πλούτος τους συνέχισε να αυξάνεται παρά την πανδημία Covid-19 και τις οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες, σύμφωνα με το Barron΄s.

Περίπου 5,2 εκατομμύρια κινεζικές οικογένειες είχαν συνολικό πλούτο 6 εκατομμυρίων γιουάν (900.000 δολάρια ΗΠΑ) ή περισσότερο από τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 2,1% από έτος σε έτος. Ο συνδυασμένος πλούτος τους αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση στα 164 τρισεκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Hurun που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από το 2021, που καλύπτουν την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Το 2022, οι αγορές ακινήτων και οι χρηματιστηριακές αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας γνώρισαν όλες μια ύφεση.

Αύξηση του πλούτου

Ο αριθμός των εξαιρετικά πλούσιων οικογενειών στην Κίνα (εκείνων με συνολικό πλούτο 100 εκατομμυρίων γιουάν), αυξήθηκε κατά 3,5% ή 4.600 νοικοκυριά σε 138.000 νοικοκυριά.
Ο συνολικός πλούτος περιλαμβάνει επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, κεφάλαια και μετρητά, επενδυτικά ακίνητα, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Hurun.

Μετρούμενο μόνο με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, ο αριθμός των κινεζικών νοικοκυριών που διέθεταν περισσότερα από 100 εκατομμύρια γιουάν έφτασε τις 82.000.

Οι λόγοι

Ο κύριος λόγος για την αύξηση του πλούτου «είναι η αγορά ακινήτων, ειδικά σε πόλεις πρώτης κατηγορίας», δήλωσε ο Rupert Hoogewerf, πρόεδρος και επικεφαλής ερευνητής της Hurun Report. «Από την άλλη πλευρά, το εγχώριο χρηματιστήριο έχει επίσης ενισχύσει τον αριθμό των εύπορων νοικοκυριών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για πολλές πλούσιες οικογένειες στην Κίνα, κυρίως λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας Covid-19. Η αύξηση του πλούτου ήταν ένα σημάδι «ισχυρής ανθεκτικότητας στη ζήτησή τους για διατήρηση και εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σε συνεργασία με την Yicai, μια εταιρεία διαχείρισης πλούτου με έδρα το Qingdao.

Τα εύπορα νοικοκυριά συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες και παράκτιες πόλεις, με τις 30 μεγαλύτερες πόλεις να αντιπροσωπεύουν το 68% του συνόλου.

Το Πεκίνο ηγήθηκε με 20.400 οικογένειες με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια γιουάν, ακολουθούμενο από τη Σαγκάη με 17.500 εύπορες οικογένειες. Το Shenzhen και το Guangzhou κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση με 5.990 και 4.690 εξαιρετικά εύπορες οικογένειες, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή