Στον απόηχο των αναταράξεων που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank , και του μαζικού sell-off που ακολούθησε στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστούν  και θα καθοριστούν πρωτίστως οι προκαταβολές και τα προεξοφλητικά επιτόκια που θα χρεωθούν από τις τράπεζες της Federal Reserve.

Όπως επισημαίνουν αμερικανικά δημοσιεύματα, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά η κίνηση έγινε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή , η οποία ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία από την οικονομική κρίση του 2008. Αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές, κατέστρεψε τις τραπεζικές μετοχές και άφησε τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας στην Καλιφόρνια να ανησυχούν για το πώς θα έχουν πρόσφαση να κάνουν μισθοδοσία.

Silicon Valley Bank: Η κατάρρευση και οι φόβοι για παγκόσμιο τσουνάμι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Το σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων

Χθες, το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι η Federal Reserve και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων μελετούν ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου, που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές κοντά στις συζητήσεις, ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού,.

Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος του σχεδιασμού, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω πανικός, σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, και να μην επαναληγθούν φαινόμενα sell off στις αγορές  όπως την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ανησυχίες στον Λευκό Οίκο

Νωρίτερα χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ για την κατάρρευση της SVB και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η εξειδικευμένη τράπεζα κατέρρευσε όταν οι αποταμιευτές, που ανησυχούσαν για την υγεία της, έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, που διήρκεσαν δυο ημέρες, κατέλαβαν εξαπίνης αρκετούς αναλυτές και τις αγορές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της νέας αυτής εξέλιξης, που εγείρει ανησυχίες για ντόμινο τύπου Lehman.

Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή