Θετικά νέα έρχονται από το μέτωπο της – κρίσιμης για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια – συμφωνίας ΡωσίαςΟυκρανίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας.

Ουκρανικά σιτηρά: Σημείο καμπής για τη συνέχιση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

Εάν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τα εμπλεκόμενη μέρη, η συμφωνία αυτή θα παραταθεί αυτόματα στις 18 Μαρτίου, μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων γύρω από τη συμφωνία, το TASS ανέφερε ότι μέχρι στιγμής καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει.

Η ρωσική πρόταση

Η Ρωσία πρότεινε τη Δευτέρα την ανανέωση της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μόνο για το ήμισυ της διάρκειας των 120 ημερών της προηγούμενης ανανέωσης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι η ακεραιότητα της συμφωνίας θα παραμείνει άθικτη.

«Εάν τα μέρη δεν έχουν αντιρρήσεις, η συμφωνία θα συνεχιστεί μετά τις 18 Μαρτίου», ανέφερε η πηγή που επικαλείται το TASS, προσθέτοντας ότι η χρονική διάρκεια της παράτασης «δεν έχει σημασία».

«Εάν η συμφωνία παραταθεί για 60 ημέρες, θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά τις 18 Μαρτίου και μετά τις 60 ημέρες ένα από τα μέρη μπορεί να θέσει το θέμα της καταγγελίας της», πρόσθεσε η πηγή.

Η κρισιμότητα της συμφωνίας, που συνήφθη μετά από διαμεσολάβηση της Τουρκίας και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτυπώνεται στην πτώση που καταγράφουν οι τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού μετά τις πληροφορίες για πιθανότητα ανανέωσής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή