Διότι ως γνωστόν, το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι για όλους. Πόσο μάλλον για εκείνους που δεν θέλουν να ρισκάρουν.

Όσοι όμως ρίσκαραν και πόνταραν στο σενάριο της εξομάλυνσης μετά την καταδίκη της SVB, τούς βγήκε, τουλάχιστον προσώρας

Και ο ΓΔ σε μια επίδειξη ανθεκτικότητας, όχι μόνο κράτησε τα πρωινά κέρδη παρά τις πιέσεις (χαμηλό ημέρας -0,34%), αλλά έκλεισε και στα υψηλά ημέρας, πανηγυρίζοντας με υψηλότατη συναλλακτική δραστηριότητα.

Βεβαίως, πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος τόσο από άποψη προσήμου όσο και από άποψη τζίρου, καθώς οι 4 μετοχές απορρόφησαν τον μισό συνολικό.

Εδώ που τα λέμε, η First Republic Bank (NYSE:FRC) έχασε χθες -62% και σήμερα άνοιξε στο +50%, οι δικές μας θα μείνουν πίσω;

Να πούμε, συγκριτικά, ότι οι τραπεζικές μετοχές που εκτέθηκαν στις ΗΠΑ έχασαν το 80% της κεφ/σης σε λίγα 24ωρα, για να αρχίζουν τελικά να αναρρώνουν, ενώ εδώ δεν άνοιξε ρουθούνι.

Το μόνο που συνέβη, είναι η αποσυμφόρηση που τόσο αναζητούσαν οι τραπεζόφιλοι, ώστε να μπουν “φθηνότερα” στις έως την περασμένη εβδομάδα ασταμάτητες τραπεζικές μετοχές του ΧΑ.

Για τη συνέχεια, η νευρικότητα παραμένει. Κανένα χαρτί του 25άρη που ήταν ανοδικό δεν έχασε την ανοδικότητά του, τουναντίον κάποια συμπεριφέρθηκαν άκρως τεχνικά και έδωσαν α) ευκαιρίες (επαν)εισόδου, και β) καθαρά στοπ στην περίπτωση που τελικά επικρατήσει το αρνητικό σενάριο.

Εξάλλου, σε συστημικό επίπεδο αν το δούμε, η κατάρρευση της SVB θα αναγκάσει σε αναστολή των αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ, άρα οι αγορές παίρνουν ανάσα στο βραχυπρόθεσμο. Και οι χρηματιστηριακοί δείκτες το άκουσαν αυτό, με τη μεγάλη κεφ/ση των ΗΠΑ να κινείται στο +2% και τη μικρή κεφ/ση στο +3%.

Στο ΧΑ, τα πονταρίσματα πέφτουν -εκτός των τραπεζών- στα χαρτιά που έτσι κι αλλιώς έτρεξαν, όπως ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΒΙΟ, CENER κ.α. Σε στηρίξεις ταμπουρώθηκε και πάλι το ΕΛΧΑ, δυνατά κρατάει παρά τις πιέσεις η ΜΠΕΛΑ, ενώ ο ΜΥΤΙΛ παραμένει κραταιός.

Τέλος, για όσους κινούνται μεταξύ μετοχών και μπιρίμπας, η αγορά εταιρικών εισηγμένων και κρατικών ομολόγων συνεχίζει να δίνει ελκυστικότατες αποδόσεις, τουλάχιστον στην κατηγορία “σταθερού” εισοδήματος, αφού ο λόγος απόδοσης-κινδύνου κρίνεται υπέρ του επενδυτή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.

Υπεραποδώσαμε έναντι όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Ή κάτι ξέρουμε, ή δεν ξέρουμε τίποτα
ο Αντικριστής |

Υπεραποδώσαμε έναντι όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Ή κάτι ξέρουμε, ή δεν ξέρουμε τίποτα

Ευρεία επικράτηση των αγοραστών και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας. Την ίδια ώρα που οι ευρωαγορές με το ζόρι μάζευαν τις ημερήσιες απώλειες έως και -1%, ενώ και η Wall Street ήταν διστακτική στο pre market.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα αντανακλαστικά των αγοραστών ενεργοποιήθηκαν από κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα αντανακλαστικά των αγοραστών ενεργοποιήθηκαν από κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων

Η ανοδική αντίδραση, που ξεκίνησε την Παρασκευή από τη ζώνη των 1370 μονάδων του Γενικού Δείκτη, συνεχίστηκε με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα. Το βλέμμα στρέφεται στα μακροοικονομικά των ΗΠΑ.