Τρίμηνη παράταση – έως το τέλος του Μαΐου – της ασφαλιστικής ικανότητας σε οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων μη μισθωτών. Με άλλα λόγια θα παραμείνει σε ισχύ η παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περισσότερους από 2.000.000 οφειλέτες στα ταμεία  αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και αγροτών.

Αφορά αυτοαπασχολουμένους (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και αγροτών, που έχουν οφειλές και δεν διέθεταν ενήμερη ασφαλιστική ικανότητα.

Ασφαλιστική ικανότητα: Τι θα ισχύσει για τους αγρότες

Η ενεργοποίηση της ασφαλιστικής τους ικανότητας αφορά για το τρίμηνο Μάρτιος – και Μάιος – ανεξαρτήτως οφειλών – ενώ δίνεται η δυνατότητα, να μπορούν να ασφαλίζονται για τις παροχές αυτές πληρώνοντας μόνο τις συγκεκριμένες εισφορές και όχι τις εισφορές για σύνταξη.

Παράταση

Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, λαμβάνουν κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1ης.3.2023 έως 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. Η ασφαλιστική ικανότητα παρατείνεται μέχρι τις 29.2.2024, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή καταβάλλουν εντός του 2023, αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα.

Οι εξαιρέσεις

Οι εξαιρέσεις για την κάλυψη της ασφαλιστικής ικανότητας αφορούν:

–  Τους εργαζομένους στην επιχείρηση με την επωνυμία «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.», στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

– Στους αναβάτες ιπποδρομιών, στους μαθητευόμενους αναβάτες και στους προπονητές δρομώνων ίππων.

– Στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση (e-Ε.Φ.Κ.Α) που διορίζονται ως μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή, των ανωτέρω ποσοστών υπολογιζομένων επί της αμοιβής κατ’ αποκοπή.

– Στα πρόσωπα που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

– Σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Αυγούστου 2021

– Στα πρόσωπα που έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον δύο (2) μηνών ή πενήντα (50) ημερών εντός του έτους 2022, αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Υπουργείο Εργασίας

– Στους ασκούντες το επάγγελμα του ξεναγού

Για ένα χρόνο

Επίσης, παρατείνεται, για το χρονικό διάστημα από Μάρτιο 2023 έως Φεβρουάριο 2024, η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος των κατωτέρω προσώπων και των μελών των οικογενειών τους:

1.     Των ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, του πρώην Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) και των ασφαλισμένων του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών και του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α

2.     Των ανέργων ηλικίας άνω 29 και έως 55 ετών

3.     Των ανέργων ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 έως 67 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και δεν έχουν οφειλές προερχόμενες από τον πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης.

4.     Στους αγρότες του πρώην Ο.Γ.Α και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax