Μια ματιά στο ταμπλό του ΧΑ, και όχι μόνο εκεί, φθάνει για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος των επενδυτικών φόβων. Κι ενώ φαινομενικά η πηγή του κακού είναι το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως (σήμερα η Credit Suisse), φαίνεται ότι υπάρχει κάτι ακόμα που δεν βλέπουμε

Η αλληλουχία γεγονότων τις τελευταίες ημέρες διέλυσε την επενδυτική αισιοδοξία σε όλον τον κόσμο.

Από τη Silvergate, την SVB και τη Signature, ήρθε το χαστούκι από τη Credit Suisse, η οποία μέσες-άκρες είναι έτοιμη να “σκάσει” (για άλλη μια φορά) αν δεν διασωθεί με κάποιον παράδοξο (για άλλη μια φορά) τρόπο.

Η προβληματική εδράζεται επί της βάσης της ξαφνικής (;) και συντονισμένης (;;) ανάληψης υπέρογκων ποσών, που αναγκάζει το ίδρυμα να μπει σε νέες περιπέτειες αναζήτησης χρημάτων. Συν αυτώ, η επίσημη δήλωση του σαουδάραβα μεγαλομετόχου, ήτο αρνητική.

Τα παραπάνω συγκρούονται με την κινδυνολογία της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος από τη σκοπιά της αφερεγγυότητας. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προσώρας, απλά (ή και όχι τόσο απλά) το σύστημα βάλλεται από ένα bank run άνευ αιτίας.

Λογικό είναι όμως να καταρρεούν οι μετοχές στο άκουσμα και μόνο ενός τέτοιου σεναρίου, και ειδικότερα οι τραπεζικές.

Το περιβάλλον έγινε ξαφνικά άκρως τοξικό, καθώς η αγορά ομολόγων πανηγύρισε διαλύοντας τις αντίστοιχες αποδόσεις (στη λήξη), ενώ παράλληλα το δολάριο ανήλθε σημαντικά έναντι των λοιπών νομισμάτων. Ενδεικτικά, το EURUSD είδε 1,0550 και το 10ετές treasury 3,43% (μειωμένο κατά 21 μ.β. μόνο σήμερα με κλειστή τη Wall Street).

Εξάλλου, παράλληλα πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο πιάνοντας πλέον τα 68 δολάρια, και αντίθετα ο χρυσός επιβεβαίωσε τον τίτλο του καταφυγίου, κερδίζοντας άλλα 30 δολάρια μέχρι το μεσημέρι.

Για τη συνέχεια, θα χρειαστούν τόνοι υπομονής από τους εμπλεκομένους. Αυτό είναι αληθές υπό το πρίσμα της ακραίας μεταβλητότητας που έχουν αποκτήσει τα ταμπλό, και όχι άδικα, καθώς η ευαισθησία σε ειδησεογραφία είναι υπέρμετρη. Και μάλιστα, αρνητική, ώστε τα κακά νέα δρουν πολλαπλασιαστικά στην πτώση, ενώ τα καλά καίγονται.

Για τη συνέχεια, ο ΓΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με τo επίπεδο των 1025 και ο ΔΤΡ με τις 750 μονάδες. Από τις μεγάλες χαμένες, τις τράπεζες, η ΕΤΕ αναδείχθηκε η πλέον αμυντική, καθώς ενδεικτικά ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ βρέθηκαν στο αντίστοιχο 4,32 της ΕΤΕ, ενώ εκείνη κρατήθηκε στο 4,66.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.