Αυξημένοι παραμένουν οι δείκτες εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία και τον Ιανουάριο του 2023, συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, αν και σε σχέση με ένα μήνα πριν, τον Δεκέμβριο του 2022, φαίνεται να παρουσιάζουν μικρή μείωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του δείκτη εκροών κατά 20,3% σε σχέση με πέρσι, οφείλεται στην αύξηση κατά 11,0% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο, και στην αύξηση κατά 31,1% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Εισροές – εκροές: Δυσβάσταχτο παραμένει το κόστος παραγωγής
Αντίστοιχα, αυξημένος κατά 18,5% είναι και ο δείκτης εισροών συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της αύξησης των τιμών του κόστους παραγωγής και ειδικότερα των ζωοτροφών και λιπασμάτων.
Η εξέλιξη των δεικτών τιμών εισροών – εκροών
Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Ιανουάριο 2023, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει ως εξής:
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 20,3%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2021, είχε παρουσιάσει αύξηση 16,6%.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 20,3%, τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 11,0% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο, και β) στην αύξηση κατά 31,1% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 2,1%.
Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 15,0%.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 12,2% έναντι αύξησης 18,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Ιανουαρίου 2022 με τον Ιανουάριο 2021.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 12,2%, τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, οφείλεται στην αύξηση κατά 12,0% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ζωοτροφές και λιπάσματα.
Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 1,4%.
Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 23,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022.
Latest News
«Η κυβέρνηση μας γύρισε την πλάτη», λένε οι κτηνοτρόφοι
Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Κώστας Τσιάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται «rebranding» των προϊόντων της
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση του κυρωτικού νομοσχεδίου για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ
Πότε θα «καθαρίσει» η Θεσσαλία από την πανώλη αιγοπροβάτων
Έχουν εξεταστεί για την πανώλη αιγοπροβάτων 1.655 εκτροφές σε όλη τη Θεσσαλία και έχουν ιχνηλατηθεί 630.000 ζώα
Ζητείται παράταση στην υποβολή του ΟΣΔΕ - Υπολείπονται 200.000 δηλώσεις
Τι ζητούν αγρότες και φορείς για άμεση και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε επιτήρηση έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Τσιάρας - Ποιες αλλαγές έρχονται
Προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου δράσης διορθωτικών μέτρων για την βελτίωση των δυσλειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η ξηρασία (και όχι μόνο) απειλεί τον ελληνικό αμπελώνα - Πώς εξελίσσεται ο τρύγος
Η ξηρασία και όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των αμπελιών - Πώς εξελίσσεται ο τρύγος ανά περιοχή
Πυρηνόκαρπα: Καταστροφική η εξάπλωση του παραμορφωτικού ιού – Ποια μέτρα εξετάζονται
Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία εξετάζει το ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών από τον παραμορφωτικό ιό στα πυρηνόκαρπα
Μητσόπουλος στον ΟΤ: «Σχεδιάζουμε νέα προϊόντα με βάση τον Κρόκο Κοζάνης»
Για τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας και την πορεία του κρόκου Κοζάνης, μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταρισμού Κροκοπαραγωγών
Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί η Ελλάδα στην ΚΑΠ
Σε πρώτο πλάνο και η λειψυδρία - Παρέμβαση του Κώστα Τσιάρα στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και αλιείας
Πώς θα κινηθεί η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – Η πορεία των εξαγωγών
Εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν για τις επιτραπέζιες ελιές από την ΠΕΜΕΤΕ