BlackRock: Ο Larry Fink εγείρει το φάσμα της «αργής κυλιόμενης κρίσης» μετά την αποτυχία της SVB

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock φοβάται ότι είναι πιθανές περισσότερες παύσεις εργασιών και διακοπές λειτουργίας τραπεζών μετά από «δεκαετίες εύκολου χρήματος»

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved. FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd. Not to be redistributed, copied or modified in any way. ot.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
BlackRock: Ο Larry Fink εγείρει το φάσμα της «αργής κυλιόμενης κρίσης» μετά την αποτυχία της SVB

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, έχει εγείρει το φάσμα μιας «αργής κυλιόμενης κρίσης» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank, με περισσότερες παύσεις εργασιών και διακοπές λειτουργίας τραπεζών.

Στην επιστολή του προς τους επενδυτές και τα διευθυντικά στελέχη, ο ιδρυτής της εταιρείας-διαχειριστή κεφαλαίων αξίας 8,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είπε ότι η κατάρρευση της SVB ήταν ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για δεκαετίες εύκολου χρήματος».

Τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια ήταν «το πρώτο ντόμινο» ενώ η SVB ήταν ένα παράδειγμα του δεύτερου, έγραψε ο Fink προειδοποιώντας ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές που βασίζονται στη μόχλευση θα μπορούσαν επίσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο Φινκ είπε ότι η ταχεία ρυθμιστική δράση βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από το 2008. Ωστόσο, συνέκρινε τα πρόσφατα γεγονότα με την κρίση αποταμίευσης και δανείων της δεκαετίας του 1980, όταν κατέρρευσαν περισσότεροι από 1.000 δανειστές.

Το Σαββατοκύριακο που Αμερικανοί αξιωματούχοι επεξεργάστηκαν σχέδιο για να αποτρέψουν τραπεζική κρίση

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν οι συνέπειες του εύκολου χρήματος και των ρυθμιστικών αλλαγών θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ (με τρόπο παρόμοιο με την κρίση του 1980) με περισσότερες παύσεις και διακοπές λειτουργίας», έγραψε.

Οι τράπεζες αναπόφευκτα θα κάνουν πίσω όσον αφορά το δανεισμό (που προσφέρουν), γεγονός που θα ωθήσει περισσότερες εταιρείες να στραφούν στις κεφαλαιαγορές – δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, προέβλεψε ο Fink.

Ωστόσο, τα κεφάλαια που επενδύονται σε μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις, όπως ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα και ιδιωτικές πιστώσεις, «θα μπορούσαν να είναι το τρίτο ντόμινο που θα πέσει», ειδικά εάν έχουν χρησιμοποιήσει δανεικά χρήματα για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, έγραψε.

Ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο, η BlackRock έχει μεγάλες μετοχές στις περισσότερες αμερικανικές εταιρείες και η ετήσια επιστολή του Fink έχει γίνει υποχρεωτική ανάγνωση για τα στελέχη εταιρειών.

Ωστόσο, η ειλικρινής υποστήριξή του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω επενδύσεων, έχει καταστήσει τον διαχειριστή κεφαλαίων της Νέας Υόρκης στόχο των συντηρητικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν αποσύρει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών συνταξιοδοτικών και ταμειακών κεφαλαίων από την εταιρεία με το σκεπτικό ότι «μποϊκοτάρει» τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ή βάζει τις κοινωνικές ανησυχίες πάνω από το καταπιστευματικό της καθήκον να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις για τους πελάτες. Η BlackRock αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο Φινκ χρησιμοποίησε την επιστολή για να απαντήσει στους επικριτές, οι οποίοι τον κατηγόρησαν επειδή πήρε δημόσια θέση. «Μέρος της υποστήριξης των πελατών μας περιλαμβάνει το να μιλάμε για θέματα που είναι σημαντικά για τις επενδύσεις τους», έγραψε. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με απόψεις για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα χρήματα των πελατών μας. Αλλά τα χρήματα δεν ανήκουν σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι ούτε δικά μας. Ανήκει στους πελάτες μας και η ευθύνη και το καθήκον μας είναι απέναντί τους».

Ο Φινκ εντόπισε αρκετούς άλλους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην επιστολή των 20 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών εντάσεων και του παγκόσμιου κατακερματισμού που θα οδηγούσαν σε επίμονο πληθωρισμό και χαμηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές.

«Οι ηγέτες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ουσιαστικά ανταλλάσσουν την αποτελεσματικότητα και το χαμηλότερο κόστος για την ανθεκτικότητα και την εθνική ασφάλεια», έγραψε. «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει και θα είναι πιο δύσκολο για τους τραπεζίτες να τον δαμάσουν. Ως αποτέλεσμα, πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι πιο πιθανό να παραμείνει πιο κοντά στο 3,5% ή στο 4% τα επόμενα χρόνια».

Αυτό είναι πολύ πάνω από το 2% που στοχεύουν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες.

Τα προηγούμενα χρόνια ο Fink είχε εκδώσει δύο επιστολές, μία προς τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών στις οποίες επενδύουν οι πελάτες της BlackRock και μία προς τους δικούς του μετόχους.

Φέτος επέλεξε να συνδυάσει τα δύο επειδή «όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς μας» (…) αντιμετωπίζουν τόσα πολλά από τα ίδια προβλήματα», όπως είπε.

Ο Fink καυχήθηκε επίσης ότι η BlackRock είναι η μετοχή με τις υψηλότερες επιδόσεις στον S&P 500 από το 1999, με συνολικές αποδόσεις 7.700%. Η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά 10% μέχρι στιγμής φέτος.

OT Originals

Περισσότερα από Financial Times

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο